Nagyvilág

Elrendelték New Orleans kiürítését

Az ötös erősségűre duzzadt Katrina hurrikán Louisiana felé tart: a közeledő forgószél veszélyére hivatkozva a város polgármestere elrendelte az 1,3 millió lakosú lakosú New Orleans teljes kiürítését. Magyar idő szerint délelőtt 11 óra körül éri el a hurrikán a várost.

A veszélyeztetett amerikai szövetségi állam déli részének lakói még Ray Nagin polgármester rendeletének kiadása előtt elözönlötték az országutakat, hogy biztonságos helyre menekülhessenek. A buszok, a vonatok és a repülők már mind megteltek, sőt, az autókölcsönzőkben sem maradt szabad kocsi. A legtöbben sikeresen elmenekültek a félmilliós New Orleansból, akik pedig itt ragadtak, azok a biztonságosnak vélt épületek felé veszik az irányt, például a szélvédett városi stadionba akarnak bejutni.


Az országos hurrikán-előrejelző központ adatai szerint a forgószél óránként 257 kilométeres sebességgel száguld, ezzel végzetes károkat okozhat. A hatóságok attól tartanak, hogy nem mindenki vette komolyan a figyelmeztető előrejelzéseket; a szövetségi rendőrség illetékese ismételten felszólította a lakosságot: menjen biztonságos helyre. “Soha nem látott veszéllyel kell szembenéznünk, de ha összefogunk és segítünk egymásnak ezen is túl leszünk” – nyilatkozta Ray Nagin polgármester.

Ilyen erősségű hurrikán eddig mindössze háromszor csapott le az Egyesült Államok területén, mióta feljegyzik a forgószelek átvonulását. A Katrina várhatóan helyi idő szerint hétfő hajnalban sújt le a partvidékre, a hurrikánriadó Morgan Citytől egészen az Alabama-Florida határvonalig érvényben van.

Az olajár élesen emelkedett, miután a Mexikói öbölben a Katrina Hurrikán miatt felfüggesztették az olajkitermelést. Az ázsiai piacokon a kereskedés során előfordult, hogy az amerikai nyersolaj hordónkénti ára közel öt dollárral megugrott és elérte a hetven dollár nyolcvan centet.


A Katrina Hurrikán múlt héten haladt át Floirdán. A hurrikán következtében heten meghaltak, és sok helyen keletkeztek károk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik