Nagyvilág

Gáza: a kitelepítés végéhez közelednek

Izraeli erők érkeztek vasárnap virradat előtt Katif gázai övezeti zsidó telep kapujához, hogy folytassák a hét közepén megkezdett kényszerkitelepítést, amely egy napig szünetelt a zsidó szombat miatt. A zsidó hadsereg rendkívül hatékonynak bizonyult.

A katonák és rendőrök Katif és Bnej Acmóna kiürítésére készültek vasárnap. Mindkettő a Gus Katif nevű telepfüzér része. A Gus Katifhoz tartozó többi telepet már korábban kiürítették. Összecsapások lehetségesek a kis Szlav telepen, ahova zsidó szélsőségesek vették be magukat, miután a telep lakói eltávoztak. Katonai műszaki alakulatok megkezdik az üres házak lerombolását több már kiürített, illetve elhagyott telepen.

A hátralévő ciszjordániai telepek közül kettőt már önként elhagytak a telepesek. 

A hadsereg korábban nehezebb kitelepítéssel számolt, de mostanra már csak közel ezer izraeli tartózkodik a térségben. Egyes telepeken azonban a szélsőséges csoportok megjelenése tovább erősítette az ellenállást, ami még ezen héten is jelentős problémákat okozhat.

Izrael eddig tizennyolcat ürített ki a huszonegy gázai övezeti zsidó kolónia közül, a megszüntetésre kijelölt négy ciszjordániai telep közül pedig kettőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik