Nagyvilág

Nem találják a Horvátországban eltűnt magyar repülőgépet

Péntek este repülőgép-balesetben életét vesztett két magyar állampolgár. Egy másik sportrepülőgép eltűnt, melynek utasait jelenleg sem találják.

Repülőgép-balesetben életét vesztette két magyar állampolgár péntek este Horvátország középső részén – erősítette meg a zágrábi magyar nagykövetség és a magyar légiközlekedési hatóság. Ritecz Miklós, a nagykövetség ideiglenes ügyvivője, illetve Bajkó Erika, a magyar Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője elmondta, hogy egy másik magyar sportrepülőgép eltűnt. A horvát mentőalakulatok még pénteken megkezdték felkutatását, majd a sötétség beálltával felfüggesztették. Délelőtt felszállt egy horvát katonai és egy rendőrségi helikopter, hogy bekapcsolódjon a kutatásba. Később pedig a bosznia-hercegovinai hatóságok is elkezdték a keresést saját területükön, szombat estig azonban nem jutottak az eltűnt gép nyomára. A keresést megnehezíti, hogy a területet, amelyen a repülőgépet sejtik, a dél-szláv háéborúban elaknásították.  

Egy nyolc magyar sportrepülőgépből álló kötelék Zágrábból Brac szigetére tartott, de Split előtt zivatarfelhőhöz érkezett, ezért a kötelékparancsnok úgy döntött, hogy a gépeknek vissza kell fordulniuk és a zadari repülőtéren kell leszállniuk – közölte Bajkó Erika, a parancsnokra hivatkozva, akivel kapcsolatba léptek Zágrábban. Öt gép eljutott a városi repülőtérre, ott biztonságosan landolt, egy pedig egy használaton kívüli repülőtéren kényszerleszállást hajtott végre Drnis helység közelében.

Az egyik gép a hegyek között fáknak ütközött és felrobbant, két utasa meghalt. Ezzel kapcsolatban Ritecz Miklós elmondta: a zágrábi magyar diplomáciai szervek kapcsolatban állnak a horvát hatóságokkal a baleset okainak részletes feltárását, illetve az eltűnt kisgép sorsát illetően. A horvát közlekedési minisztériumtól azt a tájékoztatást kapták, hogy a kutatás a Slunj, Sibenik és Zára városok alkotta nagy területű háromszögre terjed ki. A katasztrófa környékét, amely egy tévétorony közelében van, a rendőrség lezárta – tette hozzá. A vizsgálatot végző horvát hatóságok vezetője a nagykövetséget arról tájékoztatta: információik szerint a szerencsétlenül járt repülőgép a zivatarfelhő miatt túl mélyre ereszkedett, és amikor a hegyek között hirtelen emelkedni próbált, fáknak ütközött, kigyulladt, majd felrobbant. A hatóság képviselője elmondta, hogy a holttestek végleges azonosítása DNS-minták alapján folyamatban van.

A vizsgálatot, illetve az eltűnt gép kutatását végző horvát hatóságok közlésére hivatkozva a nagykövetség ideiglenes ügyvivője az MTI-t szombat este arról tájékoztatta, hogy az eltűnt gép kutatását egyelőre helikopterek folytatják. Az egyetlen nyom egy mobiltelefon, amelyet hívva igyekeznek bemérni, és ennek alapján próbálják beazonosítani a gép hollétét. Amennyiben mindez nem jár eredménnyel, a tervek szerint átfésülik az adott, bosnyák-horvát határtérséget, ami nem veszélytelen a délszláv háborúból visszamaradt aknák miatt.

Ritecz Miklós elmondta azt is, hogy a szerencsésen földet ért hat magyar gépen tartózkodó, összesen 16 személy jelenleg Zára (Zadar) városában tartózkodik, ahol a vizsgálatot végző horvát hatóságok a tervek szerint vasárnap hallgatják meg őket.

Bajkó Erika az MTI-t korábban arról tájékoztatta, hogy a szóban forgó gépek magyar repülőklubok 2-4 személyes egymotoros sportrepülőgépei, amelyek a magyarországi Kaposújlakról indultak. A gépek és az utasok adatainak pontosítása folyamatban van. A horvát hatóságok felvették a kapcsolatot mind a magyar légiközlekedési hatósággal, mind a Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezetével, és kérték a segítségüket az adatok pontosításához – tette hozzá a szóvivő.

A Horvátországban nyaraló Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felvette a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, illetve a magyar nagykövetséggel, hogy tájékozódjék a balesetet szenvedettek sorsáról – mondta László Boglár kormányszóvivő. A miniszterelnök kérte a horvát illetékesektől, hogy a hozzátartozók mellett őt is tájékoztassák minden fejleményről. A kormányfő el is ment volna arra a helyre, ahol a magyar sportrepülőgép lezuhant, de a horvát hatóságok ezt nem tanácsolták neki, mivel a helyszínt nem lehet biztonságosan megközelíteni – közölte a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik