Nagyvilág

Felszálló ágban a japán gazdaság

Tartós növekedésnek indult a japán gazdaság. Igaz, a növekedés üteme gyenge és az elmúlt hónapokban elmaradt a várakozásoktól, azért bíztató, hogy ez volt folyamatosan a harmadik olyan negyedév, amikor nem visszaesés volt a jellemző.

A japán kormány nyilvánosságra hozott adatai szerint, a bruttó hazai termék az előző negyedévhez viszonyítva 0,3 százalékot nőtt, és az év első negyedében 1,3 százalékkal bővült a gazdaság a múlt év első negyedéhez képest.

A kormányszóvivő az export növekedésének, a hazai és külföldi kereslet élénkülésének és a vállalati értékesítés erősödésének jeleként értékelte a készletek visszaesését. Heizo Takenaka gazdasági miniszter viszont nem volt ennyire derűlátó. Szerinte az élénkülés üteme nem túl erős, ezért óvatosabbnak kell lenni a helyzetértékelésben.

A második negyedévben a vállalati beruházások 2,2 százalékkal, az export 2,8 százalékkal, a háztartások fogyasztása pedig 0,8 százalékkal nőtt. Júniusra a munkanélküliség hét éve nem tapasztalt mélypontra, 4,2 százalékra süllyedt. A Teikoku adatbank szerint, az előző hónaphoz képest júliusban 15 százalékkal csökkent a vállalti csődök száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik