Nagyvilág

Ítéletidő Európában

Az évszakhoz képest szélsőséges időjárás uralkodik Európában. A kontinens középső részén a korábbi hőség után hideg köszöntött be, havazott az Alpokban és Boszniában, Portugáliában azonban 40 Celsius-fokos hőség van, míg Bulgáriában szünet nélkül esik az eső.

Bulgáriában több település, így a főváros, Szófia egy része víz alá került a két hete tartó esőzés következtében. Hat személy meghalt, köztük négy gyermek a megáradt vizekben vesztette életét az ország északi részén. A helyzet Pernik és Kjusztendil környékén, a Sztruma- folyónál, valamint Szófia térségében az Iszkra folyó körzetében a legsúlyosabb. Szófia környékén emberek százait kellett kimenekíteni otthonaikból. Az Iszkra folyó vízszintje helyenként három méterrel magasabb az átlagosnál. Az elmúlt két hétben az ország 10 régiójában közel 16 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület semmisült meg. A kormány 10 millió dollárt utalt ki a megrongálódott hidak és utak javítására, valamint a vízelvezetésre az elárasztott földekről.

Csehországban és Szlovákiában a korábbi trópusi meleget a júniusra nem jellemző hideg váltotta fel, egyes hegyvidéki területeken még havazott is. A levegő hőmérséklete 4 és 15 Celsius-fok között ingadozik. A múlt héten Csehországban helyenként 34 fokos meleg volt. Szerdán Prágában 12, a szlovák fővárosban, Pozsonyban 14 fokot mértek. Az előrejelzések szerint legalább egy hétig marad a hideg idő. Ausztriában az Alpokban 40 centiméter vastagságú hó hullott.

Az adriai Makarska város környékén óránkénti 100 kilométeres sebességű szél tombol. A hatóságok egy német turista után kutatnak, aki kiesett vitorlásából, amikor a tengeren vihar tört ki, feleségét sikerült kimenteni. Észak-Horvátországban egy szörföző tűnt el a tengeren a rendkívül erős hullámzásban.

Boszniában szerdára virradóan havazott. Júniusban erre 44 éve nem volt példa. Hó lepte be az országot a dél-boszniai Gackótól a főváros, Szarajevó közelében fekvő Paléig.

Portugália három északi körzetében a rendkívüli, helyenként 40 Celsius-fokos hőség és szárazság miatt állandó készültségben vannak a tűzoltók, hogy megfékezzék az erdőtüzeket. A közép-portugáliai térségben az elmúlt napokban négy jelentős bozóttűz volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik