Nagyvilág

Kinevezték a Pascal Lamyt a WTO élére

Az Európai Unió korábbi kereskedelmi biztosát, az 58 éves, francia Pascal Lamyt nevezték ki a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) következő vezérigazgatójának. Lamy szeptember 1-én áll a WTO élére.

A WTO közgyűlésén a 148 tag Lamyt választotta meg a szervezet ötödik vezérigazgatójának. Lamy 1999-től 2004-ig volt az EU kereskedelmi biztosa.

A posztra jelölt volt még Brazília WTO-nagykövete, Luíz Felipe de Seixas Correa, Mauritius külügyminisztere, Jaya Krishna Cuttaree, és a hosszú ideje Uruguay kereskedelmi küldötteként dolgozó Carlos Pérez del Castillo.

A WTO eddigi vezérigazgatója az ugyancsak 58 éves thaiföldi Szupacsaj Panicspakdi volt, aki az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD új vezetője lesz. Panicspakdi, aki 2002 óta töltötte be a WTO vezetői posztját, az UNCTAD élén a brazil Rubens Ricuperót váltja fel.

Lamy megválasztásakor legfontosabb feladatának a még 2001-ben megnyitott dohai kereskedelmi forduló lezárását tekinti, mint mondta, tennivalói közül ez lesz az első, a második és a harmadik helyen is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik