Nagyvilág

Tovább maradhat Irakban a nemzetközi haderő?

Az iraki kormány levélben kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT) az amerikai parancsnokság alatt az arab országban szolgáló többnemzetiségű erők ENSZ-megbízatásának meghosszabbítását – közölték a világszervezet székhelyén.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter a BT soros dán elnökségéhez eljuttatott levélben terjesztette elő Bagdad vonatkozó kérését. Az iraki kormány azt kérte, hogy a BT hosszabbítsa meg a többnemzetiségű erők mandátumát a Biztonsági Tanács által jóváhagyott politikai folyamat lezárultáig, vagy addig, amíg Irak nem lesz képes maga szavatolni saját biztonságát.

Lázadókra vadásznak

Újabb felgöngyölítő akciót indítottak az amerikai haderők szerdára virradóra iraki lázadók ellen. A mintegy ezer tengerészgyalogos, tengerész és katona körülzárta a nyugat-iraki al-Anbár tartományban lévő, Hadísza városát, majd heves tűzharcban megölt három lázadót. Az akció célja, hogy felszámolják a felkelők osztagait, amelyek az új iraki kormány beiktatása óta több mint 620 embert öltek meg különféle merényletekben és támadásokban.



Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2004. június 8-án elfogadott 1546. számú határozatában úgy rendelkezett, hogy a többnemzetiségű erők megbízatását felülvizsgálhatják 12 hónappal a határozat elfogadása után, illetve akkor, ha az iraki kormány ezt kéri.

Az iraki kormányzat most azzal érvelt a mandátum meghosszabbítása mellett, hogy számos olyan körülmény jelenleg is fennáll, amellyel egy évvel ezelőtt is szembesültek. Országunk továbbra is fegyveres felkeléssel néz szembe, amelyben továbbra is részt vesznek az Irak demokratikus átalakulását ellenző külföldi elemek – húzta alá Zebari a levélben.

Véleménye szerint az iraki biztonsági erők – a megerősítésükre tett folytonos bagdadi erőfeszítések ellenére – továbbra sem vállalhatja magára a teljes körű felelősséget a közrend fenntartásáért és a határok védelméért. A BT jövő kedden ül össze, hogy megvizsgálja a többnemzetiségű erők megbízatását, és a testület esetleg dönthet is a mandátum meghosszabbításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik