Nagyvilág

Solana tart a franciáktól

Az Európai Unió cselekvőképessége kerülhet veszélybe, amennyiben az unió új alkotmányáról május 29-én tartandó franciaországi népszavazáson a nem szavazatok kerülnek többségbe - figyelmeztetett szombaton Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az EU vezető diplomatája a Bild am Sonntag című német lapban megjelent, úgynevezett vendégkommentárjában annak a nézetnek adott hangot, hogy a franciaországi népszavazás időpontja olyan dátum, amely döntő az unió jövője szempontjából. Az alkotmányos szerződéstől függ ugyanis, hogy a 25 tagúra kibővített EU cselekvőképes marad-e – írta Solana.

Az unió külügyeinek tényleges irányítója reményét fejezte ki: a francia polgárok megértik, mennyire fontos az alkotmány Európa és egyben Franciaország számára. Egyidejűleg elismerte, hogy a kontinensen sokan kételkednek az európai eszmében.

Ez utóbbi kapcsán Solana úgy vélekedett: “nehéz pontosan meghatározni, hogy valójában mi is az EU-val szembeni tartózkodás oka. Ténylegesen a bizonytalanság nehezen körvonalazható érzéséről van szó. Világunk összetettebbé vált, s ez mind a politikusokra, mind a polgárokra nagy terheket ró.” “Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a nemzeti megoldások nem a megfelelő választ jelentik ezekre az új kihívásokra” – hangsúlyozta cikkében Javier Solana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik