Közélet

A többség elküldené Orbánt, mégis jelentős a Fidesz előnye

3,5 millió magyar akar kormányváltást. 2,6 millió szavazna újra bizalmat a Fidesznek.

A ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint augusztusban 24-ről 26 százalékosra nőtt a Fidesz tábora, míg a Jobbiké (már három hónapja) 13, az MSZP-é pedig – két százalékpontos csökkenés után – 10 százalékos. A DK támogatottsága maradt 4 százalékon, az LMP-é kissé emelkedett – 2-ről 3 százalékra. Továbbra is öt párt áll 1 százalékon: a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd.

A pártot nem választók aránya valamivel csökkent, 38-ról 36 százalékra.

A biztos pártválasztók csoportjába a választók alig több mint egyharmada tartozik, a körükben közzétett adatok tájékoztató jellegűek. 

E körben a Fidesz 43, a Jobbik 20, az MSZP 17, a DK 8, az LMP 5 százalékon áll. Az elkötelezett és aktív szavazóknál az Együtt 2 százalékos, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékos.

Nagyjából nyolc hónappal a parlamenti választások előtt a választók 32 százaléka tartaná jónak, ha a Fidesz maradna kormányon. A 2,6 milliós csoport nagy része Fidesz-szavazó (2,1 millió), hozzájuk adódik a bizonytalanok közül 350 ezer fő és más pártoktól 150 ezer fő.

A kormány távozását az emberek 43 százaléka, 3,5 millió ember szeretné.

Ez a csoport rendkívül heterogén. Az ellenzéki pártok támogatóinak 90-97 százaléka 2018-tól új kormányt akar. A Jobbik-táborából 1 millióan, az MSZP-éből 750 ezren szeretnék, ha a Fidesz-kormány búcsúzna. A többi ellenzéki párt – benne a DK és az LMP – összesen 1 millió ilyen támogatóval rendelkezik, és 800 ezer pártpreferenciával nem rendelkező is leváltaná a kormányt, amit azonban a széttagoltságon kívül, az inaktivitásuk is nehezít.

A Fidesz hatalmon maradását pártolók 45 százaléka mutat részvételi hajlandóságot, a távozást óhajtók körében az aktívak aránya valamivel kisebb, 41 százalékos, és még ennél is nagyobb a különbség a bizonytalanok elszántságában. Míg az Orbán-kormánynak bizalmat szavazók 34 százaléka elmenne voksolni, a kormányváltást szorgalmazó, pártpreferenciával nem rendelkezők részvételi szándéka ennél jóval alacsonyabb, 24 százalékos.

A Fidesz választási sikerének alapját az adhatja, ha egyben tudja tartani saját táborát, az ellenzékét pedig az, ha valamilyen formában egységbe képes terelni a kormányváltó hangulatban lévő embereket. Különösen fontos és nehéz feladat számukra az egyelőre többségében passzivitást mutató százezrek megmozdítása – írja az intézet.

Orbán lecsúszóban, de tábora még kétmilliós
A Fidesz éppen annyi szavazót vesztett, amennyivel kevesebb a bizonytalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik