Közélet

A kormány dolga nem a kormányzás, hanem az ellenséggyártás, mondta Orbán 11 éve

orbán 2006 (orbán viktor, )
orbán 2006 (orbán viktor, )
Csodás őskövület bukkant ki a földből, amin Orbán Viktor olyasmivel sarazza a szocikat, amiket az ő kormányzása fejlesztett tökélyre.

A 444 régészeti szakosztálya különös leletre bukkant a YouTube legmélyebb rétegeiben: 2006-ot írunk a felvételen, ami a parlamentben készült, és amin a legerősebb ellenzéki párt vezére, Orbán Viktor szónokol a pulpituson. Ez még nem lenne nagy truváj, sok beszédet intézett a néphez és a politikusokhoz Orbán már kormányzása előtt is.

Azonban ezen a felvételen olyan dolgokkal támadja a Gyurcsány-kormányt, amit ő maga 2010 óta végez rendületlenül: az ellenségkép gyártásával.

A jegyzőkönyvben is olvasható, ahogy munkásmozgalmi taktikának nevezi az ellenségképzést, majd a hitleri nemzetiszocialista párthoz hasonlította az MSZP taktikáját. Orbán azon rugózott, hogy a kormánynak e taktika szerint nem a kormányzás a dolga, vagy épp a jó döntések hozatala, hanem hogy

az ellenzéket folyamatosan támadni kell, ellenségképet kell felépíteni, veszélyt kell megfogalmazni, patás ördögöt kell a horizontra rajzolni (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem te csinálod ezt?), és utána ezt az ellenséget, ezt az ellenségképet meg kell vádolni a legképtelenebb vádakkal.

Orbán a 444 szerint itt a Ron Werberrel együttműködő szocialista politikára gondolt, amiben valóban volt egy hasonló elem. Ezt azonban a Fidesz is továbbfejlesztette a nemrég elhunyt Arthur J. Finkelstein segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik