Belföld
Budapest, 2006. április 5. 
Gyurcsány Ferenc kormányfő, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje (b) és Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje (j) kezet fog, amikor televíziós vitán vesz részt a Magyar Televízió Kunigunda utcai VIII-as stúdiójában. Háttérben Süveges Gergő (b2) és Rábai Balázs (j2) moderátorok, az MTV munkatársai.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ma tíz éve Orbánt nagyon megverték

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 04. 05. 07:57

2006. április 5-én rendezték az eddigi utolsó miniszterelnök-jelölti vitát. Emlékezetes este volt: Gyurcsány  Ferenc egészpályás letámadást indított Orbán Viktor ellen, és győzött.

2006-ban,
Magyarországon
Én biztos megtalálom…
(Alvin és a mókusok – Sajnálom)

2006. április 5-én rendezték meg a választások előtti tévévitát, a regnáló miniszterelnök Gyurcsány Ferenc és az ellenzék vezetője, Orbán Viktor között. Az Ipsos akkori mérése szerint a vita előtt a két párt, a Fidesz és az MSZP fej-fej mellett álltak.

A biztos pártválasztók között az év februárjában mindkét párt 29 százalékon állt, márciusra ez a szám 30-28 lett az MSZP javára.

A vita jelentőségét az adja, hogy máig ez volt az utolsó miniszterelnök-jelölti csörte, az utolsó olyan eset, amikor választási helyzetben nem a Fidesz győzött.

2006-ban kiélezett választási szituációban bukott Orbán. Nem lehet azt mondani, hogy ezen a vitán ment el a választás, de nem tudta a maga javára fordítani a helyzetet.

Nem K. O., pontozásos győzelem

A választások első fordulóját négy nappal a tévévita után, április 9-én tartották, az ezt megelőző kampány pedig agresszív, személyeskedő és negatív volt, elég csak a Fidesz “rosszabbul élünk, mint négy éve” szlogenjére gondolni.

A vita során is lehetett attól tartani, hogy a beszélgetés egyszer csak átcsap agresszióba. “Vannak olyan értelmezések, hogy Gyurcsány túlzásba vitte a támadásokat és Orbán nem tudott mit kezdeni ezzel az agresszióval”, mondta Reiner Roland politikai elemző, majd hozzátette:

“Orbánnak az este személyes kudarc volt, Gyurcsánynak személyes győzelem. Nem volt K. O., pontozással nyert a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A pártnak akkor erőt adott, hogy van egy ilyen politikusa.”

Megkérdeztük Gyurcsány Ferencet is, ő hogyan emlékszik a tíz évvel ezelőtti eseményekre.

Élveztem a vitát, arra határozottan emlékszem, hogy Orbán nem nézett a szemembe, a kamerának beszélt,

mondta a volt miniszterelnök a 24.hu-nak.

De 2006 őszéig nem néztem vissza,

tette hozzá.

Gyurcsány azt mondta, ellenzékből Orbánnak könnyebb dolga volt, vagyis lett volna, a vita második felére azonban már úgy gondolta, hogy övé a győzelem.

Előtte csak méregettük egymást.

Reiner ehhez annyit tett hozzá, hogy a nézők menet közben azt érezhették, hogy váratlan, amit látnak.

A politikai szakértők szerint Orbán legnagyobb hiányossága a vita során ugyanis az volt, hogy nem tudta meggyőzni az embereket, például a kampányban elhangzott szlogenekről sem.

“Orbán képtelen volt reagálni az ott elhangzottakra”, mondta az elemző.

Accompanied by moderators, Gergo Suveges (Second/L) and Balazs Rabai (Second/R), Hungarian Prime Minister Ferenc Gyurcsany (L) of Hungarian Socialist Party and former Prime Minister, party leader of FIDESZ Civic Alliance Viktor Orban (R) are pictured in the studio of the state television network 'Magyar Televizio', 05 April 2006 prior to the elections debate. Ferenc Gyurcsany, the millionaire, blog-writing premier hailed as the saviour of a once rudderless Socialist party, is looking to lead his invigorated leftists to victory in general elections on April 9 and 23.                     AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK
Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Szekértábor 2006 óta

“A baloldal akkor egy igazi vezérrel nyert, miközben korábban sokkal inkább a szakértőiség imidzse volt az övék”, mondta a Reiner, ami igaz, de a vita másik hozadéka az volt, hogy azóta mélyült el az árok a baloldal és a jobboldal között, kialakult a két nagy tábor.

Ebben nincs felelősségem. Ha mondjuk az Alcsút legyőzné a Ferencvárost, nem mondhatjuk azt, hogy a Fradit zárják ki a bajnokságból.

Reiner kicsit árnyalja a képet: szerinte a két szavazótábor ekkor fordult végérvényesen egymás felé.

Csak a Fideszen múlik

Tíz év eltelt a vita óta, Orbán azóta nem volt olyan helyzetben, hogy vitáznia kellene, ugyanis valódi kihívó sem volt.

A Fidesz retorikája 2010 óta arra épül, hogy hegemón helyzetben vannak, ők a centrális erőtér közepe, amit csak a két szélebbre lévő oldal veszélyeztet. Ebben a Fidesz a nemzeti ügyek kormányának tartja magát, márpedig ilyen helyzetben nincs miről vitázni, mondta Reiner.

Kérdés, hogy mikor lesz újra miniszterelnök-jelölti vita. A szakértő szerint ez csak a Fideszen múlik.

Ha szorosabb lesz az állás, ha nem egyértelmű a Fidesz győzelme, ha lesz politikai haszna egy vitának, akkor kiáll a kormánypárt.

Érdekes helyzetet teremthet ugyanakkor, ha a baloldal és a Jobbik egyaránt kihívó szerepben lesz, ebben az esetben komoly politikai játszma lehet abból is, hogy kivel vitázzon Orbán, adott esetben ő jelölheti ki ellenfelét.

És Gyurcsány Ferenc lesz-e még miniszterelnök-jelölti vita résztvevője?

“A jó isten se tudja. Most senkit sem biztatnék, hogy nagyobb tétben fogadjon erre”, mondta.

Úgy látja, hogy két eleme is van ennek, a belső ambíció és a külső kényszer, jelenleg pedig egyiket sem tapasztalja.

Mégis, milyen érzés volt legyőzni Orbánt? Gyurcsány erre csak azt mondta:

Semmilyen.

Orbán végül nemcsak a vitát, de a választások is elbukta, Gyurcsány túlélte a 2006-os forró őszt (őszödi beszéd, zavargások), 2009-ben távozott a kormányfői székből.

Megkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, kíváncsiak voltunk, hogy Orbán Viktor hogyan emlékezik vissza a tíz évvel ezelőtti vitára, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.