Közélet

Őszödi beszéd: tíz éve bármit meg lehet tenni

Lehet igazságbeszédnek mondani, ahogyan azt is állíthatjuk, hogy egy ország érezte úgy, hogy átverték. A lényeg az, hogy a választót azóta semmi sem érdekli és semmit nem hisz el.

Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával? Vagy C változat: nem történik semmi.

Gyurcsány 2006-ban hatalmas tervekkel a háta mögött nyert választást. Víziói voltak, elképzelései kevésbé, arról pedig még fogalma sem, mindezt hogyan is tudná megvalósítani.

A beszéd 2006. május 26-án, egy hónappal a választási győzelem után az MSZP frakció zárt balatonőszödi ülésén tartott záróbeszéde, amelyben a bevezetendő reformok mellett érvelt a szocialista frakció tagjai előtt. „Érvelt.”

A kormányfő azt mondta Balatonőszödön, ha bárki felteszi a kérdést, hogy mit tettek az utóbbi négy évben, egyértelműen nem találnak olyan kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetnének. Azon túl, hogy „a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére.”

Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni… Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél, két évet.

A felvételt, ami a beszéd részletét tartalmazta, 2006. szeptember 17-én ismeretlen személyek egyidejűleg több magyar sajtótermék szerkesztőségének is eljuttatták. A 25 perces monológ csak később.

A választók tehát először csak azzal szembesültek, hogy egy politikus hazudott nekik.

Így nyert választást Gyurcsány, össztűz zúdult rá a parlamentben, a sajtóban, a pártjában nyilvánosan és a színfalak mögött is, valamint az utcákon, ellene tüntettek, a távozását követelték.

De 2009-ig semmi nem történt, Gyurcsány a hatalmas arcvesztés ellenére kitartott. Majd 2010-ben és 2014-ben is kétharmadot szerezve győzött a Fidesz a választásokon.

Orbán Viktor és kormánya elmosta a határokat a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalom között, átszabta a választási rendszert, államosított 3000 milliárd forintnyi magán-megtakarítást, ellenőrzése alá vonta a sajtó jelentős részét, miközben az eddig sem működő oktatás és az egészségügy a tönk szélére került.

A választók pedig nem tesznek semmit. Mert tíz éve tudják, hogy a politikus hazudik nekik és hiába mennének az utcára, semmi sem történne.

Gyurcsány legnagyobb hibája, hogy a tíz évvel ezelőtt elhangzott beszédével soha nem látott magasságokba emelte az emberek ingerküszöbét, ami politikailag inaktív tömeggé változtatta a magyar választópolgárokat.

Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc 2006-ban, AFP / Isza Ferenc

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik