Közélet

A Jobbik és a baloldal összefogásával a kimaradók járnak jól

Reiner Roland
Reiner Roland

politikai elemző. 2017. 01. 06. 12:30

Korábban a témában:

A hazai ellenzék politikai megszerveződésének egyes kérdései mára egyre gyakrabban gumicsontokká válnak: rendszeres időközönként felveti őket valaki, hogy aztán a sokszor hallott reakciók lefutásával néhány napig kitöltsék a napirendet. A két legstabilabb, legtöbbször visszatérő ezek közül a választási bojkott meghirdetése, valamint a Jobbik és baloldal választási szövetségének felvetése – mint a Fidesz-rendszer leváltásának kulcsa. Utóbbinak ezúttal Medgyessy Péter korábbi kormányfő december végi nyilatkozata adott új lendületet, de a kétoldali ellenzék esetleges összeállásáról már hetek óta cikkeznek a kormányhoz közeli lapokban is.

Mindkét felvetés már legalább 4-5 éve, az előző kormányzati ciklus óta napirenden van, dacára annak, hogy nem igazán történik olyan esemény, ami a körülményeket alapjában változtatná meg. Egy-egy értelmiségi vagy (jellemzően már nem aktív) politikusi megszólalás a média és a véleményformálók figyelmét ugyan felkelti, ám választói szemmel sokkal inkább a változatlanság, az egy helyben járás látszatát kelti. A pártok körüli szakértői, értelmiségi közeg elengedhetetlen az eredményes, innovatív és reflexív politizáláshoz, ám a kizárólag nekik való megfelelésnek súlyos következményei lehetnek.

Alapvetően három szempont garantálja, hogy az elképzelések ne teljesüljenek, ugyanakkor a gondolkodás látszatát megteremtsék, tényleges következmény, politikai cselekvés nélkül. Az első szempont, hogy az abban potenciálisan részt vevők között sincs eleve egyetértés az akciókról: pártok között, de még akár párton belül is különbözőek a vélemények, jó megoldás-e a bojkott, előnyei vagy veszélyei-e a hangsúlyosabbak. A baloldal-Jobbik együttműködésnek a megítélése a pártok vezetői, országosan ismert politikusai között egységes: mindkét fél elképzelhetetlennek tartja. A hozzájuk közelálló értelmiség mégis időről időre felveti ezt az opciót – számukra ez talán csak gondolatkísérlet, de látható, hogy ennek több napon át zajló nyilatkozatzápor és elhatárolódás a következménye. Részben fenntartja ugyanakkor ezt az elképzelést az a tény, hogy az országos vezetés és helyi politikus viszonyában lehet nézetkülönbség. A helyi politikusok ugyanis lokális fókusszal nézhetik a körülöttük zajló folyamatokat – ezen a szinten, egy-egy esetben akár tényleg lehet realitása a bal és jobboldali ellenzék egymásra találásának, ám ennek oka, háttere éppen az országos, „hivatalos” politikától való távolság – azaz, hogy itt a jelölt személye és nem párthovatartozása számít.

A másik közös jellemző, hogy ha az ellenzéki pártok között létre is jönne valamilyen megegyezés, az akció sikeressége korántsem csak rajtuk múlik.

A baloldal és Jobbik esetleges együttműködését, még ha politikusi szinten meg is valósulna, a szavazók közel sem biztos, hogy elfogadnák, követnék.

Ami a választási bojkottot illeti, ebben az esetben a Fidesz-KDNP, illetve a nemzetközi közösség felé lenne kiszolgáltatva az ellenzéki térfél: semmi garancia nincs ugyanis arra, hogy akár a kormánypártok kihátrálnának egy ilyen választásból, akár a nemzetközi intézmények kényszerítő erővel tudnának fellépni. A döntések politikai következményei tehát súlyosak és nem visszafordíthatók.

Végül a harmadik, döntő szempont, ami mindkét elképzelés teljesülésének akadálya, az, hogy

a kimaradók politikai haszna igen magas – azaz amelyik szereplő nem követi a többieket, végső soron jobban járhat.

Ha a baloldal és a Jobbik például összefog, akkor a legradikálisabban Jobbik-ellenes baloldali párt begyűjtheti az összes olyan baloldali-liberális ellenzéki voksot, amelyik elutasítja a fenti együttműködést (a Demokratikus Koalíció igen régóta építi ezt az önképet, politikusai például nem is vesznek részt olyan rendezvényen, ahol van jobbikos résztvevő).

Hasonló az ellenzéki térfél jobboldalán is lejátszódhat: a néppártosodás után egy, a baloldallal összefogó Jobbik mellett egészen biztosan lenne annyi tér, hogy egy új radikális jobboldali párt megmérettesse magát. Szintén megvan a kimaradással járó előny egy bojkott esetén is: az a párt, aki mégis elindul, egymaga megszerezheti az ellenzéki szavazatok egy jelentős részét – maga mögé állíthatja azokat a választókat, akik maguk sem értenek egyet a bojkottal. Ezen a ponton tér el talán leginkább a véleményformálók elképzelt forgatókönyve és a jelenlegi helyzetből kiinduló politikai realitás.

Mindez két következménnyel jár a hazai politikai életre nézve. Az egyik, hogy a politizáló ellenzék nem nyerhető vitákat folytat újra és újra, ezáltal napirenden tart egy-két olyan megoldást, amiről azt lehet állítani: jobb, mint a reális alternatívák bármelyike. Így viszont nem lesz olyan nyugvópont, amit követően az ellenzéki politizálás fókusza kizárólag a választók felé fordulhatna. Ahogy a 2013-14-es időszak megmutatta, a baloldali politikai ellenzék erősen ki van téve saját holdudvarának: ’13 őszén az október 23-i tüntetés képes volt újranyitni az addigra látszólag révbe ért ellenzéki tárgyalásokat.

A baloldali ellenzék instabilitását ugyanakkor részben éppen az a tény adja, hogy saját maga felé sem tud felmutatni egységes játékszabályokat – még most, több mint hat és fél évnyi ellenzéki lét után sem egyértelműek a közös politizálás alapvető határai. Ha eldöntött tény lenne a 2018-as választáson való részvétel és az ahhoz vezető út – legyen szó előválasztásról, deklarált külön indulásról vagy tárgyalásos együttműködésről – akkor a baloldali pártok jóval kevésbé lennének kitéve annak, hogy újra és újra olyan forgatókönyvről kelljen beszélniük, amikkel nem is számolnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.