Közélet

Botka kiszáll, ha minden marad a régiben

Ha nem ő lesz a miniszterelnök-jelölt, de megfelelő embert találnak, azt is hajlandó támogatni.

Nem nálam pattog a labda

– ezt mondta az Indexnek Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere a miniszterelnök-jelöltségéről. Szerinte legkésőbb tavaszig el kell döntenie az MSZP-DK-Együtt-PM pártoknak, hogy a kormányváltásra, vagy a túlélésre játszanak.

Úgy vélte: hiba lenne 2017 végén, 2018 elején jelöltet állítani, mert a jelenlegi médiatérben a baloldali politikai üzenetek lassan jutnak el a szavazókig. Azt mondta, a baloldalnak legalább plusz egymillió szavazóra van szüksége a győzelemhez, de egyelőre senki nem tett le javaslatot arról, hogyan lehetne több embert megszólítani, ráadásul a Jobbik is ráhajt a baloldali, kormányváltást akaró szavazókra, amit a baloldali pártoknak szerinte sürgősen meg kell állítani.

A Jobbik olyan, mint a Fidesz, csak nincs hatalmon

– fogalmazott Botka. A politikus három lehetőséget tart elképzelhetőnek: az egyik, hogy támogatják a miniszterelnök-jelöltségét, és tavasszal a vezetésével elindul az új politika. A második, hogy a pártok tavasszal találnak egy másik szereplőt, egy civil miniszterelnök-jelöltet, aki képes vezetni a baloldalt. Azt mondta, ezt is tudomásul veszi, és megfelelő vezető esetén támogatja a kampányt. A harmadik lehetőség, hogy minden marad a régiben – ehhez viszont nem kíván asszisztálni.

Arra a kérdésre, hogy hány százalékos esélyt lát arra, hogy 2018-ban tényleg ő legyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Botka azt mondta: bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik