Belföld

Veszélyes lehet a Fideszre, ha Orbánról szól a 2018-as választás

Azzal viszont szavazatokat is nyerhet a kormánypárt, ha a baloldal és a Jobbik összefogását sulykolja. Kiszelly Zoltán és Szakács András politológusokat kérdeztük arról, várható-e összeborulás az ellenzéki oldalon.

Az elvek teljes hiánya, a türelmetlen hataloméhség és az Orbán-fóbia a háttérben már ma is zajló együttműködés továbbfejlesztésével megteremtheti a technikai koalíciót a baloldal és a Jobbik között

mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nézőpont csoport most megjelent kiadványában. A házelnök szerint ez akár a Fidesz-KDNP bukását is eredményezheti a 2018-as választáson.

Nemrég Medgyessy Péter volt miniszterelnök is arról beszélt, hogy Orbán Viktor csak akkor győzhető le, ha az MSZP, a DK és a Jobbik összefog. Bár azt mindhárom párt tagadja, hogy együttműködésre készülnének, úgy tűnik, a kormánypárti sajtó igyekszik napirenden tartani a kérdést.

Megosztott az ellenzék, de van átjárás

Forrás: Tv2.hu
Forrás: tv2.hu

Kiszelly Zoltán

Politológus, a Kodolányi János Főiskola és a Századvég Politikai Iskola oktatója. Cége, a Gótikus Ház Kft. az elmúlt években több alkalommal kapott kormányzati megbízásokat.

Kiszelly Zoltán politológus a 24.hu-nak azt mondta: az időközi választások eredményéből kiindulva van alapja annak, amit Kövér László mondott. Rámutatott: a centrális erőtér akkor tartható fenn, ha az ellenzék megosztott, egyik oldalán egy baloldali liberális tömb, a másik oldalon a radikális Jobbik áll.

Az időközi választások azonban azt mutatták, hogy az ellenzéki szavazók közt van átjárás: Salgótarjánban, Tapolcán, Veszprémben is arra a jelöltre szavaztak, akit esélyesnek tartottak, hogy legyőzze a Fideszt. Ennek nem volt formális megnyilvánulása, a Jobbik vagy az MSZP nem lépett vissza egymás javára – Kiszelly szerint ez nem is működne, a választók nem fogadnák el.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a január 15-i szentendrei időközi választáson sem a Jobbik, sem az MSZP nem indít saját jelöltet, amivel a független jelölt esélyét növelik.

Kettő meg kettő nem lesz négy

Forrás: Linkdin
Forrás: Linkedin

Szakács András

Politológus, 2013-2016 között a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, jelenleg szabadúszó politikai tanácsadó. Az Átlátszó Oktatás blog szerzője, 2015 óta a tényfeltáró újságírással foglalkozó Átlátszó.hu munkáját is segíti.

Szakács András politológus ugyanakkor úgy véli: a házelnök feltételezése nem reális, az elmúlt 6-7 év bebizonyította, hogy az „Orbán-fóbia”, a technikai koalíció kötése, a matematikai képletek levezetése nem elég ahhoz, hogy megverjék a Fideszt.

Ha összeadjuk a Jobbik és a többi ellenzéki párt támogatottságát, az biztos, hogy nem a matematikai eredmény jön ki. Ugyanis sok jobbikos elpártolna, ha összefog a pártjuk Gyurcsány Ferenccel, és a DK-sokat is eltántoríthatja a Jobbikkal való együttműködés – mutatott rá Szakács. Szerinte csak az vezetne eredményre, ha a létrejövő koalíció olyan átfogó képet tud adni a világról, mint amire a Fidesz képes, függetlenül attól, hogy az ő világképüket szeretjük vagy sem.

Defenzívába szorulhatnak

Kiszelly Zoltán szerint a baloldal és a Jobbik összefogásának napirenden tartása annyiban kedvezhet a kormánypártoknak, hogy bizonytalanságot szül:

Molnár Gyula és Vona Gábor nem arról beszél, amiről akar, hanem defenzívába szorítják őket, folyamatosan az összefogást kell cáfolniuk.

Ő is úgy véli: elbizonytalaníthatja a Jobbik törzsszavazóit, és a tagságot, ha folyamatosan azzal támadják őket, hogy a vezetőik összeállnak a baloldallal.

Szakács András úgy gondolja:

a Fidesz szavazatokat is nyerhet azzal, ha a baloldal és a Jobbik összefogását sulykolja.

Ugyanis a Jobbik és a Fidesz szavazói között nagy az átjárás, a jobbikosok jelentős részének másodlagos preferenciája épp a Fidesz. Vagyis egy ilyen „lejárató kampánnyal” learathatják a Jobbik szavazóit.

Dögöljön meg a szomszéd tehene

Már évekkel ezelőtt felmerült egy olyan technikai koalíció forgatókönyve, amely arról szól, hogy az ellenzéki pártok legyőzik a Fidesz-KDNP-t kétharmaddal, megváltoztatják a sarkalatos törvényeket, és új választást írnak ki. Kiszelly szerint ez akkor működne, ha a következő választás Orbán Viktor személyéről, vagy a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szólna, és abban bízhatna az ellenzék, hogy a protest szavazatok elsöpörhetnék a kormányt.

Fotó: MTI / Soós Lajos
Fotó: MTI / Soós Lajos

Épp ezért úgy véli:

a Fidesz mindent elkövet, hogy a választás ne Orbánról és a NER-ről, hanem másról szóljon, például a migránsokról, vagy a Brüsszellel szembeni szuverenitásunkról.

Ellenkező esetben védekező pozícióba kényszerülnének és azt kellene magyarázniuk, hogy az elmúlt nyolc év nem is volt olyan rossz. A „dögöljön meg a szomszéd tehene” mindig erősebb, mindig nagyobb mozgósító ereje van, mint annak, hogy az elmúlt nyolc évben voltak jó dolgok is – mutatott rá.

A nemzetközi trend itt is érvényesülhet

Szakács András a Jobbik és a baloldal közötti együttműködést inkább csak olyan szinten tartja elképzelhetőnek, hogy a pártok nem tesznek egymásnak keresztbe, például ahol egyértelmű, hogy kinek a jelöltje esélyes, ott a másik nem kampányol. Az időközi választások alkalmával láthattunk erre példát. Azt azonban elképzelhetetlen forgatókönyvnek tartja, hogy ezek az erők egymás mellé álljanak, még akkor is, ha új stratégiát követ a Jobbik, ami a baloldali szavazók elhódítását célozza.

Arra viszont már komoly esélyt lát, hogy a Jobbik elszipkázza a „klasszikus” MSZP-s szavazókat.

Rámutatott: nemzetközi folyamat, hogy az ipar leépülése miatt munka nélkül maradt társadalmi rétegek, és a klasszikus értelemben vett munkásosztály tagjai egyre inkább a radikális, szélsőséges jobboldali pártok felé fordulnak. Ezt mutatja Donald Trump, a francia Marine Le Pen, a holland Geert Wilders vagy a németországi AfD felemelkedése is, de Kelet-Európában is megfigyelhető ez a folyamat.

Ez valószínűleg azért történik, mert a baloldali radikalizmus, a munkásosztály szocialista képviselete kifulladt a 2000-es évekre. Ez nem jelenti azt, hogy a következő időszakban nem jöhet visszavándorlás, de most azt kell látni, hogy a radikális jobboldali pártok próbálják képviselni a társadalom ezen részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik