Közélet

Tüntetnek a Matolcsy-közeli egyetem hallgatói

Visszamenőleges hatállyal fizettetnének velük az újból felvett tantárgyakért.

Tüntetést szerveztek hétfőre a kecskeméti és szolnoki főiskola egyesítésével idén júliusban létrejött Pallasz Athéné Egyetem hallgatói. Az új szabály alapján ugyanis akár 12 ezer forint tantárgyfelvételi díjat is fizettetnek azzal, akik másodszor vagy harmadszor veszik fel ugyanazt a tantárgyat.

Az egyik szervező a Baon.hu-nak azt mondta: az a problémájuk, hogy az új szabály visszamenőleges hatályú. Bander Ferenc személyes példáját említette: tavaly felvett egy tantárgyat, de nem vizsgázott le belőle, mert ütközött egy másikkal. A mostani tanévben újra jelentkezett, de kiderült, hogy ezért 12 ezer forintot kell fizetnie. Hozzátette: úgy változtattak a szabályozáson, hogy erről nem tudtak a hallgatók, akik közt van, akinek 40-50 ezer forintot is ki kell fizetnie.

Bander egyébként a hallgatói önkormányzat tagja, de elmondta: a szervezetben több társa nem ért egyet a tüntetéssel. Ő viszont úgy véli, neki nem a HÖK-öt kell képviselnie, hanem a diákokat. Levelet is írt az egyetem vezetésének, hogy tartsanak megbeszélést a kérdésről.

Az egyetemet bőkezűen támogatják a Magyar Nemzeti Bank alapítványai, az átszervezésre is ezért kerülhetett sor. A tüntető diákok hétfőn a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kecskeméti székházához vonulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik