Közélet

Zsinagógát vehet a Matolcsy-közeli egyetem Kecskeméten

A MTESZ-csőd miatt eladó az ismeretterjesztő intézményként hasznosított épület egy része.

A Magyar Nemzeti Bank befolyása alatt álló Pallasz Athéné Egyetem is érdeklődik Kecskeméten az egykori zsinagógaépület után, amelyet a Műszaki és Természettudományi Egyesület (MTESZ) felszámolása során hirdettek meg eladásra – írja a Napi.hu.

A MTESZ több mint kétmilliárd forint adósságot halmozott fel, vagyonát folyamatosan hirdeti meg eladásra a felszámoló. A szövetségnek két budapesti, és 15 vidéki, megyeszékhelyeken található ingatlana volt. Egy fővárosi és nyolc vidéki ingatlanon már túladtak, ebből összesen több mint félmilliárd forint folyt be.

A meghirdetett ingatlanok között van Kecskeméten az eredetileg zsinagógának épült Tudomány és Technika Háza. A XIX. század második felében épült zsinagóga 1963-ban került az államhoz, és a ’70-es években alakították kulturális központtá. Az ingatlanban 44,7% tulajdonrésze van a MTESZ-nek, 43,4% a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Bács-Kiskun Megyei Egyesületéé, és 11,9% a Mazsihiszé. A MTESZ tulajdonrészét 170 millió forintért kínálják eladásra, a többi tulajdonos eddig nem jelezte, hogy élni kívánna elővásárlási jogával.

Az épületben van négy előadóterem jellegű helyiség, nyolc iroda, négy munkabizottsági szoba. Az alapterület mintegy 60 százaléka kiállítótér, lépcsőház és folyosó. A TIT szerint múzeumi, oktatási, kulturális tevékenységre alkalmas.

A kecskeméti és szolnoki főiskola összevonásával létrejött Pallasz Athéné Egyetemnél azt mondták a Napi.hu-nak, hogy tervezik az ingatlanrész megvásárlását. Az egyetem szenátusa erről október második felében tárgyalhat.

A Pallasz Athéné Egyetem neve nem véletlenül rímel a jegybanki alapítványokéra, az intézmény jelentős támogatásban részesül tőlük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik