Közélet

Bod Péter Ákos szerint hiba volt nem bevezetni az eurót Magyarországon

Az eurózónának vannak ugyan problémái, de az euró mint fizetési eszköz stabil, nem inflálódik és komoly tranzakciós költségeket lehetne vele spórolni, bevezetésével a fő piacaink volatilitása is eltűnne - véli az MNB volt elnöke.

Magyarországon nincs napirenden az euró bevezetése, bár volt időszak, amikor jobban állta a sarat, mint az euró. A kérdés, hogy mindezek ellenére jobban járnánk-e az euró bevezetésével. A témában Bod Péter Ákost kérdeztük.

A magyar gazdaság bizonyos értelemben már benne van az eurózónában, hiszen a magyar külpiac jelentős része euróban számol el, belföldön is vannak cégek, akik egymás közt az eurót használják, számláikat is az európai közös pénznemben vezetik.

Igazából már mindenki áttért az euróra, kivéve a magyar államot (…) hiba volt, hogy nem léptünk be

– mondta Bod Péter Ákos.

Az euróra való áttéréssel az árfolyam ingadozás megszűnne, bár az euró és dollár közti viszony megmaradna, de alapvetően a magyar fő piacok volatilitása eltűnne. Az euró, az eurozóna problémái ellenére, egy stabil fizetőeszköz, nem inflálódik, és jelentős tranzakciós költségeket lehetne vele megspórolni.

Alapvetően politikai döntésről van szó, amelyet a hazai vezetők és az európai szereplők sem forszíroznak. A magyar kormány jelenleg úgy gondolja, hogy a pénzügyi szuverenitás megtartása fontos és hasznos is, Bod Péter Ákos véleménye ezzel ellentétbe az, hogy ez nem hasznos, hiszen sokba kerül.

A teljes videó itt tekinthető meg.

Olvasói sztorik