Pénzügy

Varga Mihály szerint szükség lehet még a letelepedési kötvényre

24.hu
24.hu

2016. 10. 28. 13:16

Korábban a témában:

Miután Lázár János csütörtökön kijelentette, hogy nincs szükség letelepedési kötvényre, Orbán Viktor pénteken elismerte, hogy folyik a kormányban egy munka arról, hogy a gazdasági helyzet miatt nem lesz szükség a kötvényekre, Varga Mihály pénteken arról beszélt, nem zárná ki, hogy erre az eszközre még szükség lehet.

Csak újra kell értékelni

Azt szeretnénk, ha érdemben hozzá lehetne nyúlni a letelepedési kötvény kondícióihoz, az elmúlt három év során a magyar államadósság finanszírozásában a körülmények jelentősen megváltoztak, az év végén az államadósság finanszírozásának filozófiáját újragondolja a kormányzat – mondta Varga Mihály pénteken újságíróknak, a Díj a sikeres vállalkozásokért átadó ünnepségét követően.

A nemzetgazdasági miniszter közölte: az eszközöket újra kell értékelni, a letelepedési kötvény is azon papírok közé tartozik, amelyik körül jelentősen megváltoztak a feltételek.

Kiemelte: azt szeretnék elérni, ha a letelepedési kötvény kamata változna, mert a mostani piaci kamatoktól eltér, és ez a magyar állam szempontjából drágább finanszírozásnak minősül. A kormány azt is el akarja érni, hogy a költségei is jelentősen csökkenjenek.

Azt gondoljuk, hogy ha olcsó finanszírozási forrásokat tudunk bevonni, és alacsonyabb kamatozással tudunk kötvényeket kibocsátani, akkor e kötvény feltételeinek is változnia kell – tette hozzá.

Elmondta, álláspontjuk szerint meg kell várni egy újabb hitelminősítői véleményt, mert lehet, hogy erre az eszközre a jelenlegi formájában nincs szükség, de nem lehet kizárni a lehetőséget, hogy a jövőben esetleg újból szükség lesz rá.

Ha a következő időszakban nem is használjuk a mostani formájában, érdemes a fegyvertárban tartani, érdemes azon eszközök között tartani, amelyek a finanszírozásban szerepet játszhatnak – mondta Varga Mihály.

A miniszter elmondta, eddig egymilliárd euró bevétel folyt be a letelepedési kötvényekből és a prémium euró magyar államkötvényekkel (pemák) együtt ez tette lehetővé, hogy a magyar államnak ebben az évben nem kellett “kimennie a nemzetközi tőkepiacokra, nem kellett devizakötvényt kibocsátania”.

Varga Mihály megjegyezte, téved, aki a letelepedési kötvényt összeköti az alkotmányozással.

A Világgazdaságnak az Államadósság Kezelő Központra (ÁKK) hivatkozó legutóbbi híre szerint az egyenként 50 ezer euró névértékű letelepedési kötvényből áprilisban 714-et értékesített az ÁKK, míg 2016 első negyedévében összesen 528-at. A magyarországi letelepedési engedélyhez a korábbi 250 ezer euró helyett 2015. január 1-jétől már legalább 300 ezer euró értékben kell jegyezni a kötvényekből.

A lap szerint az idei értékesítések az áprilisi növekedés ellenére elmaradtak az egy évvel korábbitól. A kötvényekért a letelepedni szándékozók által kifizetett 62,1 millió euróból 56,1 millió, közel 17,7 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, a többi a kötvényekre vevőket kereső négy társaságot illeti meg. Az ő hasznukat növeli még az a 45 ezer eurós kezelési költség is, amelyet fejenként kérnek el a kötvényt vásároló külföldiektől, akiknek mintegy 85 százaléka kínai, 7 százaléka pedig orosz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.