Közélet

Matolcsy szerint az uniós menekültpolitika miatt vannak gazdasági nehézségek

A magyar kormány azonban a lakosság széleskörű támogatását élvezi – mondta a jegybankelnök.

Az uniós menekültpolitikát hibáztatta a gazdasági gondokért Matolcsy György a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lapnak adott interjúban.

A jegybankelnök szerint a migrációs politika gyengítette az EU stabilitását, ettől szenved a verseny- és reformképesség. Úgy látja, hogy az EU-ban a vezető politikai osztály egyre inkább elveszti az emberek támogatását, mert az uniós intézmények és egyes nyugati tagállami kormányok nem vették komolyan a lakossági aggodalmakat, ami a gazdasági reformok halogatásához, a politikai szélsőségek megerősödéséhez és Európa-ellenes hangulathoz vezet.

Matolcsy azt mondta:

a magyar kormány más kormányokkal ellentétben a menekültkérdésben és a politika más területein is élvezi a lakosság széleskörű támogatását.

Szerinte nem Magyarország fenyegeti az európai összetartást és demokráciát, sokkal inkább „a rossz döntések, amelyeket az emberek feje felett hoztak meg felelőtlen és részben nem is választott politikusok, elsősorban Brüsszelben”.

Kitért arra is, hogy valamennyi tagállam közül Magyarország profitál leginkább az uniós pénzekből. Azt mondta, az uniós tagság létfontosságú Magyarországnak, de ez nem jelenti azt, hogy az EU eljárása mindig helyes. Példaként említette az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól a pénzügyi válság idején kért segítséget. Azt mondta, a támogatók által ajánlott megszorítási politika önmagában sehova nem vezetett, a kilábalás nem is ennek tulajdonítható, hanem a nemzeti döntéseknek.

Matolcsy úgy vélekedett, hogy

az euró pillanatnyilag nem nagyon vonzó,

és Magyarország ugyan szerződéses kötelezettségének megfelelően csatlakozik majd a valutaunióhoz, de nem siet ezzel a lépéssel. Szerinte hazánk messzemenően teljesíti a maastrichti kritériumokat, de „van egy nem hivatalos, hallgatólagos előfeltétel is, mégpedig az uniós átlag elérése az egy főre jutó jövedelmet tekintve”. Szerinte 15-20 év eltelik még, mire a jelenlegi 68 százalékról elérjük a 100 százalékot az egy főre jutó GDP tekintetében, és bevezethetjük az eurót. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik