Közélet

Bőnyi rendőrgyilkosság: Fű alatt virágzanak a hazai neonáci mozgalmak

ostoba nácik (Array)
ostoba nácik (Array)

Durva rendőrölés történt szerdán a Győr közeli Bőnyön, és a szálak erősen a szélsőjobb irányába vezetnek. A fő gyanúsított, a lövöldözésben megsérült Gy. I. tíz éve élt a faluban, a helyiek szerint egyik fia halála után elég zárkózott lett. A szőlőhegyi kiképző táborba érkező fiataloknak szigorúan tilos volt inniuk, ezért a falubeliek szerint rendesen viselkedtek, és úgy néztek ki, mint a kommandósok. A csoport általában Gy. házánál gyűlt össze, innen vonultak fel együtt a Szőlőhegyre, a Magyar Nemzeti Arcvonal táborába.

A férfi korábban az Athéna Intézet felmérésében (ők már évekkel ezelőtt jelezték, hogy újnyilas tábor működik Bőny szélén) azt mondta, nem gyűlöl senkit, nem jó gyűlölködni. Ennek ellenére az Arcvonal profilja szerint a cigányok és zsidók ellen volt, ők nem is mehettek a táborokba.

A nyilas kapcsolat eredete

A Hvg.hu azt írja, Gy. I. Tatár Imrétől kapta a feladatot, hogy továbbvigye a hungarista mozgalmat. Úgy tudni, 1956-ban börtönben ült, ott ismerkedett meg nyilasokkal. Az első hungarista csoportjukat hamar betiltották a rendszerváltás után, ezután alapították meg az Arcvonalat. A férfit már 1992-ben felfüggesztett börtönre ítélték közösség elleni izgatás és lőfegyverrel való visszaélés miatt.

A romagyilkosságok után is elővették a rendőrök Győrkös nevét, pláne, hogy felmerült, az egyik vádlott, Kiss István Zoltán kapcsolatban állt az Arcvonallal.

A Becsület-napi rendezvényeket is sokszor ők szervezték a budai Várban, sok neonáci és szkinhed részvételével. Ezek egyikén, még 1998-ban Győrkös is beszédet mondott. A cikk említi az 1999. februári összecsapást a XIII. kerületi Viking Klubban is, amikor több száz neonácira csaptak le a rendőrök, akik kevesen voltak és hamar verekedés tört ki. Az egész komoly összecsapássá fajult.

Nemzetünk derék nácijai

Az MNA később fű alatt működött, majd kivált belőle a pár év alatt feloszlatott Vér és Becsület Kulturális Egyesület. Feloszlatásuk után a Pax Hungarica Mozgalomként működtek tovább a mai napig. A Jobbik azonban sok levegőt elszívott a szélsőjobbos mozgalmaktól, még a Kitörés-túrákat is átvette.

Persze fű alatt tovább működtek a keményebb szervezetek, a Pax Hungarica Mozgalom, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg, a Nemzeti Forradalmi Párt és az NS-Front. Az Arcvonal is működik még, de már csak kis sejtek léteznek vidéken, bár még ők is szerveznek kitörési túrákat.

[central_CentralTagComponentWidget title=”Bőnyi lövöldözés” item_limit=”3″ show_image=”true” tag_select=”-1″ tag_id=”158012″ category_id=”” fontsize_title=”0″]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik