Közélet

Rendőrgyilkosság Bőnyben: Győrkös készült a fegyveres ellenállásra

„Elnézést, lehet magánál illegálisan fegyvert venni?”
„Persze. Ajándékba kap még ötven 45-ös APC lőszert is, ha nálam vásárol.”

Na, ez az a párbeszéd, ami soha semmilyen körülmények között nem hangozhat el Magyarországon. A romagyilkosságok idején a média meg volt vadulva a gondolattól, hogy lehet-e, ha igen, milyen egyszerűséggel lehet lőfegyverhez jutni Magyarországon. A válasz az volt, hogy nem lehet. Egyszerűen legalábbis nem. Nincs fegyverkereskedő ugyanis, aki nem lenne tisztában azzal, hogy mennyit lehet kapni azért, ha lőfegyverrel vagy lőszerrel él vissza az ember.

Ezt az állítást alátámasztani látszott, a romagyilkosságok elkövetői is kiraboltak egy vadászt, hogy éles fegyverekhez jussanak. Ezekkel öltek.

A valóság azonban sokkal árnyaltabb.

Biztosan tudom, hogy amennyiben eléggé elszánt az ember, be tud szerezni fegyvert. Ehhez, már amennyiben nem rabolni akarunk, akkor pénzre, kapcsolatokra és ismeretekre van szükségünk.

Egyrészt tudnunk kell, mi az a lőfegyver, hogyan működik, azt is, milyen típust szeretnénk használni. Másodszor tudnunk kell, hol található meg ez a típus a közvetlen környezetünkben. Ha ismerjük a fegyvereket és tudjuk, hogyan kell használni őket, vehetünk régen hatástalanított puskát, amit otthon alakíthatunk vissza, elöltöltős fegyvert és a hozzá való felszerelést, az EU más tagországában, egyszerűbben hatástalanított automata puskákat.

Mindez pénzbe, időbe, utánajárásba kerül. Nem feltétlenül kell kapcsolatban lennünk az alvilággal, bár tény, hogy ez a leggyorsabb. Jelenleg pedig, tekintve, hogy közvetlenül a szomszédunkban, Ukrajnában zajlik háború, a feketepiac is tele van Ukrajnából ellopott fegyverekkel.

A lövészet, a fegyvergyűjtés szubkultúra Magyarországon. Ha elég mélyen ássuk bele magunkat a témába, gyakorlatilag otthon is fegyverszakértővé képezhetjük magunkat és buherálhatjuk az internetes, vasárnapi piacon beszerzett relikviáinkat.

Ezzel önmagában nincsen semmi baj.

A lövészek, relikviagyűjtők, fegyvermániások többsége jogkövető állampolgár. Esze ágában sincs semmi olyasmit tenni (még ha tudja is, hogyan kellene), ami törvénybe ütközik.

A fegyvertartási, megszerzési törvényeken sem lehet hová szigorítani már. Az EU legkeményebb fegyvertörvényei a mieink, konkrétan már a törvényes keretekben rendezett lövészetek is ellehetetlenülnek.

De akkor hogyan lehetséges, hogy egy AMD gépkarabéllyal az ismert szélsőséges hungarista, Győrkös István a házkutatás során kivégzett egy rendőrt az illegálisan tartott fegyverével?

A kérdésre a válasz nem a törvények lazaságában, hanem az „ismert náciban” keresendő.

Az elmúlt 8 évben számtalan időt töltöttem azzal, hogy szélsőséges „gyűlöletcsoportokkal” foglalkoztam. Több kollégámmal megpróbáltuk azonosítani ezeket a csoportokat Magyarországon, meghatározni, hogy pontosan mit is csinálnak, erre hogyan szereznek pénzt. Ezt első körben az Athena Intézetnél végeztem, ahol kitúrtam a kuruc.info finanszírozását, majd az Átlátszónál.

Győrkös István mindvégig a látókörünkben volt.

Köztudott volt róla és ősnáci szervezetéről, a Magyar Nemzeti Arcvonalról, hogy fegyveres kiképzéseket szervez. Tudtuk, hogy ezekben a táborokban lőni, robbantani, polgárháborút szítani képzik ki az erre fogékony fiatalokat.

Győrkös a ’90-es években meghatározó alakja volt a nyilas szubkultúrának, gyakorlatilag az ő köpenyéből bújtak elő a mai, hasonlóan paramilitáris szervezetek is, mint a Betyársereg.

A saját maguk által közzétett videóik alapján egy pillanatra sem volt kétséges, hogy háborúra készülnek, csakúgy, mint a „Véres Kard” szervezet, akik a cigánygyilkosságokat követték el.

Győrkösről lehetett tudni, hogy rajong a fegyverekért, az életét szentelte az ilyen jellegű kiképzésnek, magát pedig Szálasi közvetlen utódjának tekintette. Egész életében az államrend megdöntésére készült.

Ezt több újságíró feltárta, a média megírta. Köztudott dolog volt.

Hogyan lehetséges tehát, hogy mégis meghalt egy rendőr?

Úgy, hogy a rendőrök a legkevésbé sem voltak felkészültek. Nem gondoltak arra, hogy a házkutatás során simán kezdődhet lövöldözés (egy ennyire idős embernek az illegálisan tartott lőszer és fegyver megtalálása miatt kiszabott letöltendő egyenlő az életfogytiglannal), egyáltalán nem készültek arra, hogy fegyveres ellenállásba ütközhetnek.

Pedig Győrkös élete pont erről szólt. A fegyveres ellenállásra való felkészülésről. Biztosra lehetett venni, hogy előbb-utóbb ez fog történni.

Most megtörtént, minden együttérzésem a meghalt rendőr családjáé.

A történtek semmi mást nem mondanak el, csak azt, amit már megírtunk és nyilvánvalóvá tettünk az elmúlt években: Magyarországon működnek aktív paramilitáris szervezetek, ezek az államrend megdöntésére készülnek, fegyveresen, elég régóta.

Egy ilyen csoport már megölt több magyar állampolgárt. Szerencsére Győrköst sikerült még a lakásában leszerelni, mielőtt valamit tényleg kezdhetett volna a fegyverével.

Ezzel messzemenően nincs vége a szélsőséges belső terrorizmusnak Magyarországon. Alsó hangon is van még hat különböző paramilitáris csoport, akik hasonlóra készülnek. Fegyverszerzésre, államrend megdöntésére.

Komolyan kellene már őket venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik