Közélet

Belső feszültség miatt szakadna ki a BME legjövedelmezőbb kara

A helyzet odáig fajult, hogy az egyetem rektora felfüggesztette a gazdasági kar dékánját. A kari hallgatói képviselet ezt követően azzal ment a rektor elé, hogy amennyiben dékánjuk nem léphet újra hivatalba, a Hallgatói Képviselet további lépéseket fog kezdeményezni.

A Budapesti Műszaki Egyetem elveszítheti a gazdasági karát, ami az ELTE-hez kerülhet át. Kedden az Index ezzel kapcsolatban azt írta, a kezdeményezés az Emberi Erőforrások Minisztériumától származik, a végső döntést is itt fogják meghozni, a cél pedig az lehet, hogy egy olyan képzés kerüljön az ELTE-hez, ami ott még nincs.

Az ügyre közelről rálátó egyetemi forrásunk a 24.hu-nak azt mondta, a döntés nem az EMMI-é és nem is az ELTE-é.

Az egész egy BME-s belső ellentétből indult és fajult odáig, hogy a GTK úgy döntött, kiszakadna a BME-ből és az ELTE kara lenne.

A döntés

A gazdasági kar autonóm módon dönt arról, hogy átmegy-e az ELTE-re. Az igaz, hogy ez a BME legjövedelmezőbb kara, tavaly a hallgatói tandíjból 524,6 millió forint folyt be, de beszélgetőpartnerünk szerint az ELTE-nek nem volt stratégiája arra, hogy átvegye a kar irányítását, őket csak néhány hete kereste meg a GTK.

A kar dékánja, Andor György egy korábbi körlevelében azt írta, nem az egész kar menne át, a GTK-hoz tartozó Idegen Nyelvi Központ, a Testnevelési Központ és a mérnöktanárokat képző Tanárképző Központ továbbra is a BME-n maradna. A többi egység, a közgazdaság-tudományi és társadalomtudományi intézet, valamint az üzleti tudományok intézete, oktatókkal, épületekkel menne az ELTE-re.

Az ELTE-TÁTK-n van ugyan gazdasági jellegű mesterképzés (ELTEcon), de csak pár tíz főt képeznek. Forrásunk cáfolta azt a már most szárnyra kapó pletykát, hogy az átkerüléssel elbocsájtások és kirúgások is lesznek, legfeljebb átszervezés várható.

Budapest, 2012. április 30. A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem modern, Q-jelû épülete a fõváros XI. kerületében, a lágymányosi Duna-parton. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem modern, Q-jelű épülete a főváros XI. kerületében, a lágymányosi Duna-parton. Kép: MTVA: Jászai Csaba

Felfüggesztették

A BME Szenátusa korábban egyhangúlag elfogadta, hogy

az egyetemnek szüksége van humán- és gazdasági ismereteket oktató és kutató szervezetre, amely egyrészt önálló szakjaival, másrészt a műszaki és természettudományi karokra történő beoktatásaival járul hozzá a magyarországi szakemberképzéshez.

Ezt követően, hétfőn, a BME rektora, Józsa János felfüggesztette a GTK dékánjának, Andor Györgynek a megbízását és magához vonta a kar dékáni jogköreit. A kari Hallgatói Képviselet a döntést követően azt írta, hogy:

„a döntéstől elhatárolódik, a határozat ellen egyhangúlag tiltakozik, mivel úgy érzi, hogy rektor úr döntése a párbeszéd indításával ellentétes lépés, ebből kifolyólag a kar autonómiája is sérült. Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy jelen bizonytalan helyzetben katasztrofális következményekkel járhat, ha a kar élén nincs olyan legitim vezető, aki képes lenne a GTK érdekeit képviselni. Kiemeljük, hogy rektor úr dékánunk felfüggesztésekor nem csak karunk által támogatott és megválasztott vezetőjét függesztette fel, hanem egy olyan dékántól vonta meg jogköreit, aki kevesebb mint másfél éves ciklusa alatt országos szinten is kiemelkedő eredményeket ért el karunk élén.

Amennyiben a hét folyamán nem rendeződik ez a helyzet, azaz Andor György dékán úr nem léphet újra hivatalba, akkor a Hallgatói Képviselet további lépéseket fog kezdeményezni, melyben számítunk a Ti támogatásotokra is.”

Jelentkezni kell

Február 15-én lejár a 2017 szeptemberében induló felsőoktatási képzések jelentkezési határideje, de nem tudni, hogy aki a GTK-ra jelentkezne, az a BME-n vagy az ELTE-n kezdi-e meg tanulmányait. Nem kevés hallgatóról van szó, 2016-ban 1600 elsőéves kezdte ott a félévet.

A leglogikusabb változatnak az tűnik, hogy azok a diákok, akik a GTK-ra jelentkeznek, már az ELTE-re adják be a papírjukat, nem a BME-re.

Erről levélben kérdeztük az ELTE vezetését, hogy ők hogyan számolnak. Kerestük a BME Rektori Tanácsát is, hogy megtudjuk, ők milyen belső feszültségről tudnak, cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Kiemelt kép: Markus Spiske / Flickr

Ajánlott videó

Olvasói sztorik