Salgótarján, 2016. augusztus 1.
A kormány kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételre felhívó óriásplakátja Salgótarjánban 2016. augusztus 1-jén.
MTI Fotó: Komka Péter
Közélet

Lakner: Már most eldőlhet a 2018-as választás is

24.hu
24.hu

2016. 09. 12. 06:57

A kormány nyilván arra törekszik majd, hogy ez megszüntethetetlen téma legyen. Köztudott, hogy Magyarországon nagyon erős az idegenellenesség. Így, amikor témává vált, hogy befogadó országgá kell-e válnunk vagy sem, a kormány számára egyértelmű volt a válasz.

– mondta Lakner Zoltán a Hvg.hu-nak arról, hogy Orbán Viktor szinte csak a migránsokról volt hajlandó beszélni a balatonfüredi kihelyezett frakcióülésen. Szerinte ez a téma pont azért tud jól működni, mert nemhogy váltásra nem kényszerítette a kormányzati retorikát, de még keményebbé tette azt, mert az ezzel kapcsolatos elképzelések eddig is részei voltak a kormányzati világképnek.

Lakner szerint megváltozott a világ, pedig az ellenzék még mindig mintha egy 15 évvel ezelőtti Európáról beszélne.

Ma már nem azért kell küzdenie a magyar miniszterelnöknek, hogy a saját érvrendszerének a létjogosultságát elfogadtassa Európával. A szövetségesek toborzásánál tart.

Szerinte a kormány lát veszélyforrást a nagyobb tiltakozásokban, de eddig mindegyik szomorú véget ért.

A kifárasztás a legfontosabb stratégiai eszköze ezen a téren a kormánynak. Ha szarkasztikusan akarok fogalmazni: megvárja, míg a tiltakozók maguktól összevesznek egymással.

Lakner azt mondja, hat év után sem sikerült az ellenzéknek kitalálnia, mi lesz az a platform, amelyen keresztül a kormányt kritizálják majd. Mert önmagában az “Orbán takarodj!” nem elég.

Valaminek a végén vagyunk. A 2002-es és 2006-os választások MSZP-SZDSZ szavazótábora soha többé nem áll össze, az a tábor nincsen már, csak a romjai. Vannak viszont parlagon heverő választópolgárok, akikhez sem a Fidesz, sem a Jobbik, sem az úgynevezett demokratikus ellenzék nem tud eljutni.

De szerinte a Jobbik sincs jobb helyzetben, mint a baloldali, vagy liberális ellenzék.

Nem hiszem, hogy a Jobbik előzési távolságon belül lenne. Ma nem az a kérdés, ki a váltópárt, hanem az, hogy van-e, lehet-e ilyen. Az MSZP ezt megközelítette 2012 táján, a Jobbik pedig 2015-ben, amikor nagyon közel álltak ahhoz, hogy váltópártnak tekintsék a szavazók.

Beszélt arról is, mit várhatunk a sűrű október másodikai vasárnapon, amikor Ausztriában elnököt választanak, Magyarországon pedig népszavazás lesz.

Ha Orbán egy erős politikai felhatalmazással zárja a vasárnapot, Ausztriában győz a Szabadság Párt jelöltje és még több németországi tartományban előrenyomul az AfD, akkor a radikalizmus-mérsékeltség és a nyitott-zárt társadalom tengelye még az eddiginél is meghatározóbb kategóriákká válnak Európában.

Lakner szerint október 2-án eldőlhet a 2018-as választás is. A Fidesz onnantól egy sikeres népszavazásra hivatkozva nagyon sok mindent megtehet, az ellenzéket pedig folyamatos presszió alatt tarthatja, hogy még arra sem tudták rávenni a szavazóikat, hogy otthon maradjanak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.