Közélet

A Fidesz képviselőjét sejti a gondok mögött az érpataki polgármester

Renitens képviselők állnak az önkormányzat működésképtelensége mögött Orosz Mihály Zoltán szerint. Egy zárszámadás meg nem szavazása miatt borult a bili az érpataki modell otthonában.

A független önkormányzati képviselők egy részét okolja Orosz Mihály Zoltán, Érpatak szintén független (de a Jobbik által támogatott) polgármestere az után, hogy a képviselő-testület szerdán feloszlatta magát. A háttérben egy költségvetési ügy áll: a határidőig, május 31-ig nem szavazta meg a testület a zárszámadást, ami nélkül nem fogadhatják el a költségvetést, az állam pedig felfüggesztette a szabolcsi községnek járó normatívát – sorolja a történet részleteit a Magyar Nemzet.

Érpatak eddig gördült előre, volt 20 millió forint tartalékuk, amikből a béreket ki tudták gazdálkodni, de ez mostanra kiapadt. Orosz négy “renitens” képviselőről beszélt:

Sajnos az érpatakiak 2014-ben nem helyeztek elég súlyt a képviselők személyére, így olyanok is bekerültek a testületbe, akik nem az itt élők érdekeit tartják szem előtt, hanem önös érdekeiket, kicsinyes sértődöttségüket.

A 2005 óta polgármester Orosz végül azzal vágta át a gordiuszi csomót, hogy közmunkásokat hívott el a testület ülésére. Huszonöten meg is jelentek, így az egyik, sűrűn Orosz ellen szavazó képviselő most megszavazta a testület önfeloszlatását. Jöhetnek az időközi választások, amiken Orosz is elindul.

Sejti, ki áll a háttérben

Amúgy a Fidesz sejti az egész ügy mögött, szerinte az ellenséges képviselők a környék kormánypárti országgyűlési képviselőjét, Simon Miklóst hívogatták az ülés szünetében. Simon tévképzetnek nevezte az állítást, szerinte nincsenek is fideszes politikusok a testületben. A dolgot árnyalja, hogy Simon érpataki születésű, testvére, Barnabás pedig függetlenként ott ül a képviselő-testületben.

Simon Miklós azt is elmondta, a közmunkások bére a polgármester miatt nem jutott el az érintettekhez eddig, mivel azt egy nyitott alszámlára utalják, de Orosz azt átultatatta az inkasszóval terhelt főszámlára. “Ez felelőtlenség, károkozás” – mondta Simon, aki szerint a párt mérlegeli, hogy indít jelölteket az december-január környékén tartandó időközi választáson,

az érpatakiak számíthatnak a Fideszre.

Megszólalt az átszavazó is

A Népszabadságnak megszólalt az átszavazó képviselő, Gagna János is. Ő azt állítja, a hiányosságok miatt nem szavazta meg a tavalyi év zárszámadását. “Elegem lett, elfáradtam” – indokolta, miért voksolt a testület önfeloszlatására végül, és miért szavazta meg a zárszámadást is, amit kedden elfogadtak. Gagna amúgy arra panaszkodott a lapnak, hogy Orosz semmibe veszi mások véleményét. Orosz utolsó akciójáról azt mondta:

A polgármester behívott vagy harminc közmunkást a keddi rendkívüli ülésre, és ránk “uszította” őket. Négy órán keresztül ordítottak, győzködtek, az asszonyok sírtak, hogy nem tudnak mit adni a gyerekeknek, ha nem lesz közmunka. Bevallom, megtörtem, nem bírtam tovább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik