Közélet

Titkosszolgát küldünk a washingtoni magyar nagykövetségre

Budapestre pedig egy Oroszország-szakértő érkezik az Egyesült Államokból.

Az Egyesült Államok budapesti és Magyarország washingtoni nagykövetségére szinte egyszerre érkezik új első beosztott a nyár végén – írja az Index. A követségek második embere hagyományosan karrierdiplomata, és hatványozottan fontos a szerepük, ha a nagyköveti poszton épp politikai kinevezett van. Első beosztott volt André Goodfriend is, aki Eleni Kounalakis távozása és Colleen Bell elhúzódó beiktatása között, ideiglenes ügyvivőként vezette a budapesti nagykövetséget.

Múlt héten érkezett Budapestre az amerikaiak új misszióvezető-helyettese, David J. Kostelancik. Ő 2014-2015-ben az amerikai Kongresszus európai biztonsági és együttműködési bizottságának volt külügyminiszteri főtanácsadója, azelőtt régiónkkal, és különösen Oroszországgal foglalkozott. 2008 és 2010 között a moszkvai nagykövetségen is dolgozott helyettes és ügyvivő politikai tanácsosként, valamint egy időben a nemzetközi kábítószerellenes és rendészeti ügyekkel foglalkozó iroda európai és ázsiai hivatalának igazgatója volt.

A washingtoni magyar nagykövetség misszióvezető-helyettesi posztjára Hetesy Zsolt érkezik, aki a 2000-es években még a hazai titkosszolgálatok egyik vezetőjeként vált ismertté. 2002 és 2007 között, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok idején ő irányította a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, ahová minden lehallgatásra vagy megfigyelésre vonatkozó kérés befut. Ezután 2010-ig az Információs Hivatal főigazgatója volt.

Az Index információi szerint Hetesy az Egyesült Államokban is tanult, angolul nagyon jól beszél. A portálnak megszólaló egyik diplomata szerint semmi meglepő nincs abban, hogy diplomáciai pályára terelnek egy volt titkosszolgálati vezetőt, ez nem ritka. Ebben az esetben inkább az furcsa, hogy Hetesy az MSZP regnálása idején került vezető pozícióba, személyét inkább a szocialistákhoz kötik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik