Közélet

Vitorláskikötő is lesz Velencén

Pár nappal ezelőtt megírtuk, hogy Velencén idén ingyenesek utoljára a strandok, jövő évtől mindenkinek fizetnie kell. Az önkormányzat akkor későbbre ígért tájékoztatást, most viszont megérkeztek a válaszok a kérdéseinkre.

Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan fest majd ezek után a strandok felosztása és milyen igényekkel lehet majd őket igénybe venni. Megtudtuk, négy partszakaszra térítés ellenében lehet bejutni, ezek:

  • a Velencei Vízi Vár,
  • a Drótszamár Kemping strandja,
  • a Velence Resort&Spa szálloda strandja, illetve
  • a Tóparty Rendezvénystrand.

Utóbbit a velencei és a gárdonyi lakosok és nyaralótulajdonosok kedvezményes 300 forintos belépővel látogathatják (amit a büfében lefogyaszthatnak – ezt mi is megírtuk korábban), a Resort&Spa-ba pedig 300 forinttal kevesebbért mehetnek be azok, akiknek Velencefürdőn ingatlanjuk van.

Ha valaki ingyen frissülne fel, három szabadstrand közül választhat:

  • a Tóbíró strand,
  • a Velence Korzó és
  • a velencefürdői szabadstrand.

Olvasónk levelében azt is felvetette, hogy a Tóparty Rendezvénystrand NAV végrehajtás alatt áll (ez ugye számos ok miatt lehet), Velence Város Önkormányzata pedig arról tájékoztatott minket, hogy a vállalkozó a tavaly tavaszi megállapodás óta szerződésszerűen teljesít, a végrehajtással kapcsolatban pedig nekik nincs hatáskörük. Szó esett a mobilvécék “elhappolásáról” is, ezzel kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy

egy új vizesblokk építése 10 millió forint nagyságrendű előre nem tervezett költséget jelentett volna a városnak, amire nem volt fedezet. A szabadstrandokon mosdóhasználatért való díjak szedéséről szóló jogszabály változtatást kezdeményezői között a város önkormányzata is szerepelt és mivel a változtatás július elsejével életbe is lépett, a jövő évre vonatkozóan ezt a körülményt is figyelembe fogják venni.

A kifogásolt kerítés (túl közel van a vízhez, pedig rendelet tiltja, hogy 30 méteren belül lehetne) évek óta áll a szabad- és a fizetős strand között, azt a szakhatósági eljárás során áthelyezték. Sokak szerint a tavalyi ÁNTSZ-ellenőrzéssel és tiltással kezdődött a történet, így kíváncsiak voltunk arra is, hogy idén volt-e már vizsgálat. Megtudtuk: a szakhatóság a természetes fürdőhelyek működését egy szezonra állítja ki, ennek feltétele a vízminőség laboratóriumi vizsgálata – ezt rendszeresen vizsgálják.

A vitorláskikötő sorsa is eldőlt: lesz, az önkormányzat reményei szerint hamarosan elkezdődik a Velencei-tó komplex partfal-rekonstrukciójával kapcsolatos beruházás, amelynek keretében valamennyi Velencei-tavi partszakasz megújul, sőt a partmenti közműhálózat felújítására is sor kerülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik