Közélet

Vége az ingyenstrandoknak Velencén, év végétől mindenki fizet

Monopoly board game
Monopoly board game
Egy olvasónk hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádió július 21-i, Napközben című műsorára, ami Velencefürdőről jelentkezett és az ottani kaotikus állapotokról tudósított. Történt ugyanis, hogy bár tavaly májusban a polgármester azt ígérte, megmarad a szabad strand a Velencei-tó partján, a legutóbbi információk szerint erre csak 2016 végéig van garancia.

Bár Velence Város Önkormányzatának sajtóközleménye szerint a szabadstrand napfelkeltétől napnyugtáig (reggel 5-től este 10 óráig) továbbra is ingyenes marad, olvasónk szerint ez is hosszú harc eredménye, ráadásul jóval kisebb területet jelent, mint korábban, ugyanis a fizetős rész “bekebelezte” a nagy részét. A megállapodás szerint egyébként utóbbit kedvezményes áron, 300 forintért látogathatják a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok, akik ezt elfogadhatatlannak tartják annak fényében is, hogy ezt lefogyaszthatják a vendéglátósoknál.

A legtöbben naponta többször, fél vagy egy órákra megyünk úszni a tóhoz. Ilyenkor, ha tudjuk, hogy éhesek leszünk, mindig viszünk magunkkal ételt otthonról. Ráadásul sokan hajnalban vagy éjszaka szeretnek fürdőzni, mondta olvasónk.

Az előzmények tavalyig nyúlnak vissza, amikor az átfogó ÁNTSZ vizsgálat eredményét a közmédia rosszul közölte: azt állították, az összes szabadstrandot be kell zárni, pedig ez nem volt így. Idén májusban kerítéssel kezdték el körbevonni a Cserje utcai partszakaszt, ami egy vihar vagy katasztrófa okozta pánik esetén akár veszélyes is lehet, az önkormányzat szerint viszont a tisztántartás miatt van rá szükség. A hivatal azt is ígérte, a mobilvécék telepítési és bérleti díján kívül a vízimentő-szolgálat díját is ők állják.

Olvasónk szerint Tessely Zoltán, fideszes országgyűlési képviselő június 21-i fogadóóráján kijelentette: nem tud a helyieknek segíteni, egyetért a fizetőssé tétellel. (Tessely nyilatkozatát a cikk végén olvashatjátok.)

Koszti András Zoltán, Velence polgármestere már magyarázatot is fűzött a döntéséhez.

Nem biztos, hogy az a réteg látogatja [a szabad strandot], amit mi szívesen látunk. Nem adott személyekkel van problémánk, hanem adott viselkedési formákkal. És ezen az ingyenesség ront, nyilatkozta a Kossuth Rádióban.

Majd hozzátette, a július 1-től a szabadstrandokon található mobilvécékért is lehet pénzt kérni, így ebből tudják fedezni a költségek egy részét. A lakosok egy része nem elégedett a városvezető munkájával, ezért levelet írtak neki. Ebben arra emlékeztettek, hogy

az említett fórumon kérték a polgármester urat, hogy szervezzenek egy lakossági fórumot hangosítással, napirenddel, vezetéssel, hogy megismerhessék egymás véleményét, de csak az említett ultimátumot (közleményt) kapták.

Ezen kívül kifogásolják még azt is, hogy

  • a szabadon használható terület a felére csökken,
  • miért a fizetős strand területére került a tavaly felújított vizesblokk a már meglévő másik mellé, amikor a gárdonyi részen található illemhely a két fizetős strand összevonásával igénybe vehető,
  • miért kellett költségnövelő módon mobil vizesblokkot létesíteni, amikor csak a kerítés elhelyezését kellett volna megváltoztatni,
  • miért tűnt el a középső strandrészről a vizesblokk.

Jogszabályba ütköző kerítésépítés?

A felhúzott kerítéssel is akadhatnak gondok: Velence Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2012.(VI.19.) önkormányzati rendelete kimondja, hogy a Velencei-tó partvédművétől mért 30 méteres védősávban kerítés nem létesíthető – olvasónk szerint viszont ez az adott távolságon belül helyezkedik el.

Forrás: velence.hu
Forrás: velence.hu

Nagyon szomorú, amikor a helyi adózó polgárok kerítéssel és bizonytalansággal néznek szembe, ugyanakkor a település másik felén luxuskörülmények között bárki, bármikor, bárhonnan ingyen élvezheti nemzeti vagyonunkat képező Velencei tó adta lehetőségeket, írják levelükben a tiltakozók, amelyekhez támogató aláírásokat is csatoltak.

A történet nem áll meg Velencénél: egy kapcsolódó Facebook-csoportban valaki arról posztolt, már a gárdonyi strandot is elkezdték körbekeríteni. A posztoló információi szerint vitorláskikötőt terveznek a település strandjára.

Kérdéseinkkel megkerestük Velence Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalát is, akik későbbre ígértek választ.

Frissítés: egyrészt válaszolt az Önkormányzat (ide kattintva elolvashatjátok), másfelől megkeresett minket Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is, hogy nyilatkozatot tegyen. Levelét változtatás nélkül közöljük:

A jogalkotó azon szándékával értek egyet, amellyel minden józan gondolkodású ember: a vízpartok mentén senkit se érhessen baleset – még saját felelősségre sem. Ha az önkormányzatoknak (az azóta megszületett kormánydöntés és módosítása (78/2008. {IV. 3.} Kormányrendelet 7. melléklete alapján) csekély eltéréssel a szabad strandokon is a fizetősökkel egyenértékű feltételeket kell biztosítaniuk, akkor mérlegelhetik: legalább az illemhelyek használatának költségét megfizettetik-e. Életszerűtlen elvárás lenne ellenszolgáltatás nélkül tenni mindezt.

(Fejléckép: 24.hu/Besenyei Violetta)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik