Christian Kern és Orbán Viktor sajtótájékoztatója
Közélet

Ausztria rendőröket küld a szerb határ őrzésére

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 07. 26. 14:44

Meglátogatta Orbánt az osztrák kancellár. Azt mondták, új fejezetet nyitottak a két ország kapcsolatában.

Orbán Viktorral találkozott kedden Budapesten Christian Kern osztrák kancellár. A két kormányfő közötti megbeszélést követően Orbán a sajtó előtt kijelentette:

régen szolgálhattunk olyan jó külpolitikai hírrel Magyarország polgárai számára, mint ma.

A magyar miniszterelnök szerint eredményes tárgyalás folyt, amelynek következtében új fejezet nyílik a két ország kapcsolatának történetében. Szerinte az Ausztria és Magyarország, illetve a két nép közötti kapcsolatok felette állnak a kormánypártok kapcsolatának, a tárgyalásokon pedig a lehető leggyakorlatiasabb alapokat vetették meg.

500 milliós hitelkeret

Orbán kitért arra, hogy Ausztria hazánk második legfontosabb kereskedelmi partnere, és a negyedik legjelentősebb befektető Magyarországon – háromezer osztrák cég hetvenezer magyar munkavállalót foglalkoztat.

A kormányfők egyetértettek abban, hogy kiemelt témaként kezelik a következő időszakban a gazdaság modernizálását, a digitalizációt, a vasúti együttműködéseket, és folytatják a szakképzések egyenjogúsítását. A magyar Eximbank 500 millió eurós hitelkeretet nyitott az osztrák és magyar cégek együttműködésének támogatására.

Hibátlan és szó szerinti betartás

A magyar miniszterelnök arra is kitért, hogy Magyarország és Ausztria különböző helyzetben van a migráció kérdésében. Hazánk a nemzetközi jog hibátlan és szó szerinti betartásában érdekelt – mondta Orbán, hozzátéve, hogy az osztrák-magyar határon visszaveszünk minden menedékkérőt, és tovább is szállítjuk őket oda, ahonnan jöttek.

Orbán azt mondta: megértéssel fogadjuk azokat az intézkedéseket, amelyeket az osztrák fél tesz saját határán, de a legjobb az lenne, ha a szerb-magyar határt védenénk közösen. Ennek megfelelően Ausztria húsz embert küld a határőrizetben való részvételre.

Christian Kern kijelentette:

Magyarország és Ausztria között egyes kérdésekben eltérő vélemények és vélekedések vannak, a feladat azonban az, hogy a bizalom jegyében közös megoldások és eredmények szülessenek.

Az osztrák kancellárnak az a benyomása, hogy nagyon jó úton járnak, és arra is kitért, hogy egyetlen más európai országgal sincsenek olyan intenzív kapcsolataik, mint hazánkkal.

Közös projektek

A kancellár megemlítette, hogy több határátkelő megnyitását vizsgálják, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Ausztria is erős autóiparral rendelkezik, így közös projektekkel állhatunk elő, például önvezető járművek számára próbapályák építésével.

Kern is kitért arra, hogy húsz osztrák rendőrt küldenek a magyar-szerb határ őrizetének támogatására. Mint mondta, ez egy első lépés, emellett szakértői bizottságot jelöltek ki, akik vizsgálják, hogyan lehet kiterjeszteni ezt a támogatást. Azt is vizsgálják, hogy az osztrák honvédség erőit be lehet-e vetni emberiességi segítségnyújtás céljából, például útépítések vagy táborépítések során.

Vizsgálják a magyar álláspontot

Az osztrák kancellár azt is megemlítette, hogy a határ szerb oldalán fennálló helyzet kapcsán is megvan a felelősségünk. Az osztrák és a magyar fél közösen venné igénybe a civilszervezetek segítségét, illetve a szerb kormányt is bevonnák a helyzet kezelésébe.

Christian Kern elmondta: a határőrizettel kapcsolatban Magyarországot ért kritikákkal kapcsolatban is eszmecserét folytatnak, az osztrákok megvizsgálják ezzel kapcsolatban a magyar álláspontot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.