Közélet

Menekültek: jöhet a megoldás, de Orbán szerint nem fog történni semmi

Orbán Viktor szkeptikus bevándorlás-ügyben az uniós elgondolásokkal szemben.

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak hétfőn Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetői azzal a céllal, hogy megvitassák a menekültválság kezelésének főbb kérdéseit.

Az Európai Unió és Törökország képviselői egy munkaebéd keretében fognak tárgyalni a menekültválságról szóló közös akcióterv végrehajtásáról. A terv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt bevándorlókat.

A csúcsértekezleten az Európai Unió huszonnyolc tagországának állam-, illetve kormányfői és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök mellett részt vesz Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli az ülésen.

Donald Tusk február közepén jelentette be, hogy március elején találkozót tartanak az EU és Törökország vezető politikusai. Mint akkor mondta, a migrációs hullám megfékezéséről az ankarai kormány és az uniós tagországok vezetői között létrejött egyezmény végrehajtása továbbra is elsődleges fontosságú, ezért van szükség a felek közti egyeztetésre.

Pénz és integráció a kevesebb menekültért cserébe

Ankara tavaly november végén ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló migránsáradat megfékezésére, cserében az Európai Unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

Az utóbbi időben több uniós vezető is azt hangoztatta, hogy fel kellene gyorsítani az EU és Törökország közötti megállapodás teljes körű végrehajtását. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) friss adatai szerint február 1. és 28. között még mindig 53 150 migráns, vagyis naponta nagyjából 1900 ember érkezett az égei-tengeri görög szigetekre.

Mark Rutte, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia miniszterelnöke csütörtökön kifejtette, hogy Ankarának a nullához kell közelítenie a Törökországból Európába induló menekültek és migránsok számát. Rutte hozzátette, hogy a török kormánynak az embercsempészek elleni harc terén is többet kellene tennie, és fel kellene gyorsítania a nemzetközi védelemre nem szoruló bevándorlók visszafogadását. “Úgy gondolom, hogy hétfőn elfogadható döntésekre juthatunk ezen kérdések mindegyikéről”, fogalmazott a holland kormányfő.

Azerbajdzsánból megy Orbán, semmi jóra nem számít

A hétvégét Azerbajdzsánban töltő magyar kormányfő még pénteken a közrádió műsorában arról beszélt, nem vár sokat a hétfő csúcstól, legfeljebb azt, hogy a törökökkel jutnak valamire.

Idegőrlő hetek előtt állunk.

Március 17-18-án, az EU-csúcson láthatja majd először is Orbán a számokat, hogy menekültet akar szétosztani az EU a tagállamok között.

Schengen év végégi felfüggesztve

Több brüsszeli szakíró is arról tweetelt az éjszaka, hogy kiszivárogtak a részletei a dokumentumnak, amit az EU elfogadtatna a tagállamokkal.

Ennek értelmében:

  • A schengeni rendszert már eddig is semmibe vevő tagállamok 2016 végéig meghosszabbíthatnák a belső határok ellenőrzését.
  • a görögök hatalmas támogatást kapnak, ami az első pontból következik. Hiszen ha a tagállamok lezárják határaikat, mindenki Görögországban reked, ahol most is rengeteg menekült van.
  • Megpróbálják lezárni a balkáni menekültútvonalakat, amihez az EU a törökök segítségét kéri.

Kiemelt kép: a görög-macedón határról, MTI/EPA/Georgi Licovszki

(EUobserver, Guardian, Politico, CNN, DW News, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik