Nagyvilág

Háborús bűnösök is vannak a menekültek között Hollandiában

Háborús bűnök elkövetésével gyanúsított bevándorlók is voltak a menedékkérők között Hollandiában, írja az MTI. A holland hatóságok szerint, az országban menekültstátusért folyamodók között tavaly harminc olyan bevándorló is volt, akiket háborús bűnök elkövetésével gyanúsítanak – mondta hétfőn egy parlamenti vitán Klaas Dijkhoff Amszterdamban. Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára szerint, a harminc közül tízen szíriaiak voltak, a többiek Eritreából, Szudánból, Nigériából, Grúziából és más országokból érkeztek.

Tavaly összesen 59 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Hollandiában.

A hágai parlamentben azok után lett egyre hevesebb vita, hogy a képviselők egy része felszólította a kormányt: kezdje meg azoknak a bevándorlóknak a visszaküldését, akik erőszakkal gyanúsíthatóak vagy nem tartják be a holland törvényeket.

Dijkhoff elmondta, hogy a szíriaiak visszaküldése nem lehetséges, mert a nemzetközi szerződések nem teszik lehetővé a kitoloncolást olyan országba, ahol fegyveres konfliktus zajlik.

Felmérések szerint a migrációt egyre nagyobb mértékben elutasító közhangulat megnövelte az ellenzékben politizáló, bevándorlás-ellenes Szabadságpárt (PVV) támogatottságát, amely komoly kihívója lehet a kormányzó koalíciónak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik