Közélet

Orbán: Andy Vajna az egyik legbátrabb magyar

A kormányfő szerint nem kell ahhoz atomtudósnak lenni, hogy lássuk, a menekültekkel jönnek terroristák, bűnözők is. Interjút adott a közrádiónak Orbán, aki szolgálati szabályzat szerint, fenyíthető állapotban van.

Szétszakadhat az EU? Tették fel Merkelnek egy interjúban, a közrádióban is ezt kérdezik Orbántól. Jobb külön-külön cselekedni, mint együtt tétlennek maradni, mi voltunk az elsők, akik cselekedtek, mondta a kormányfő.

Ma Magyarország a legvédetebb országa az Uniónak.

Van egy vita is az EU-ban, ami arról szól, hogy az eurózóna országai külön szabályokat építsenek ki, ezzel pedig lenne egy mag- és egy gyűrű-Európa. Orbán szerint „nem eszik olyan forrón a kását, ez nem a ma problémája.” De ma a menekültválság jobban fenyegeti Európát.

A megoldás a sürgősségi alap?

Az EU-s pénz mindig furcsa dolog, állítja Orbán, majd gyorsan hozzáteszi, a menekültválság költségeit jórészt ma Magyarország állja, az unió pedig alig segít. A sürgősségi alapból nem tudta megmondani a kormányfő, hogy kérünk-e majd támogatást. A görögök például kértek.

Ha már Görögország. Ez ma az egyik legnagyobb kérdés Orbán szerint, rejtélyes, amit a görögök a menekültekkel csinálnak, szállítják őket. „De Görögországot senki nem akarja nevén nevezni”, amit megért, hiszen a futballban is a gyengébb csapatnak szokás szurkolni, így sokan nekik is szorítanak. Pedig ott jönnek be a menekültek.

Valakik. De nem az oroszok

Orbán szerint vannak olyanok, akik folyamatosan védik görögöket, itt elsősorban a németekre és a NATO-ra gondol. Az amerikaiak szerint a Szíriában történő orosz bombázások miatt jönnek a menekültek, de Orbán szerint ezt nem illik az oroszok nyakába varrni, mert már azelőtt is jöttek menekültek, hogy a bombázások megkezdődtek volna.

A kormányfő szerint nem kell ahhoz atomtudósnak lenni, hogy lássuk, a menekültekkel jönnek terroristák, bűnözők is.

„Itt nem lesznek kerítésátvágások”, mondta, majd hozzáteszi, zendülések sem, és „senki nem fogja fenyegetni lányainkat és asszonyainkat.”

Ha csak a jelét látjuk, akkor azt le kell törni, erre kapott utasítást tőle a belügyminiszter.

Nem csinálunk Európát Magyarországból.

Európa alábecsüli saját magát, véli. A világ legfejlettebb része vagyunk, a kontinens képes lenne megvédeni saját magát.

Értik, de nem akarják

A műsorvezető szerint nem értik a magyar kvótanépszavazást. Orbán szerint értik, csak úgy tesznek, mintha nem értenék. A magyar népszavazás, ha lesz, az a jövőről, az állandó szétosztási rendszerről fog szólni.

Nekünk magyaroknak Brüsszelt meg kell állítanunk.

Orbán pedig semmit nem fog aláírni, ami kötelező érvényű dolgokat tartalmaz. Ők bíróságra fordulnak, a szlovákokkal együtt.

Harcosan képviseljük érdekeinket Brüsszelben.

Összeütközik a liberalizmus és a demokrácia ebben a kérdésben Orbán szerint. A magyarok a demokrata álláspontot képviselik, szerintük meg kell kérdezni erről az embereket.

Rendszabályozás

Összeütközésről beszél Orbán, kérdezi is a műsorvezető, számíthatunk-e pénzmegvonásra, kötelezettségszegési eljárásra. Orbán erre azt válaszolja, hogy amikor megkérdezi Pintér Sándor belügyminiszter, ő azt szokta mondani:

Szolgálati szabályzat szerint, fenyíthető állapotban.

Orbán is így van. Fenyíthető állapotban. Ki fog bírni minden támadást.

Hogy mindezt miért csinálja? Mert Magyarország megindult egy növekedési pályán, amit meg kell védeni szerinte, mert veszélyezteti a menekültválság és Brüsszel.

A várható menekültáradat előtt megjegyzi, a kerítés és a határvédelem jó, működik, de meg kell erősíteni a kerítésrendszert. Mivel nem zárható ki, hogy a menekültek Románia felé fordulnak, ezért 2-3 hét alatt képes a kormány lezárni a teljes határszakaszt.

A hétfői EU-s miniszterelnöki csúcstól nem vár sokat Orbán, legfeljebb azt, hogy a törökökkel jutnak valamire.

Idegőrlő hetek előtt állunk.

Március 17-18-án, az EU-csúcson láthatja majd először is Orbán a számokat, hogy menekültet akar szétosztani az EU a tagállamok között.

A szlovák választásról is beszél Orbán (az oktatásról és az egészségügyről, MNB-törvényről nem), arra kéri a felvidéki magyarokat, menjenek el szavazni. Egy stabil Szlovákia Magyarország érdeke, most olyan a kormányfő szerint, tehát azt sugallja, tartsák hivatalban a kormányt.

Oscar: pénz

A magyar filmipar annyi támogatást kapott az utóbbi időben, amit már nincs hová emelni. Rendet tettek itt is.

Andy Vajna az egyik legbátrabb magyar, a nevét nem tudjuk megkerülni.

A sikerben hosszú évek munkája van, a Filmalap minden munkatárásának megköszönte ezt Orbán, külön Vajnának. És gratulál a Saul fia alkotóinak is.

Örülünk, hogy ilyen tehetséges magyar fiatalok szaladgálnak a világban, zárja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik