egyetemista(960x640)(1).jpg (Array)
Közélet

Megújítanák a felsőoktatást is: itt az Oktatói Hálózat 5 pontja

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 02. 17:06

Az Oktatói Hálózat, csatlakozva a Civil Közoktatási platformhoz 5 pontban fogalmazta meg a felsőoktatás megújítását célzó öt pontját.

Az OH nyitott, befogadó, a társadalmi mobilitást elősegítő felsőoktatást követel. Mint írják, Magyarországnak hosszú távon is be kell tartania a diplomások arányára vonatkozó európai vállalását. Vissza kell vonni egyes szakok diszkriminációját, fizetőssé tételét.

Az OH szerint vissza kell állítani az egyetemek autonómiáját, meg kell szüntetni a kancellár és a konzisztórium intézményét. Az oktatók minősítéséhez szakmailag megalapozott, új szempontokat dolgoznának ki.

Elégedetlenek az oktatásfinanszírozással is, meglátásuk szerint az oktatás költségvetési támogatását fel kell emelni legalább a GDP 6%-áig, ezen belül a felsőoktatásét 1%-ig.

Követelik, hogy az oktatók, kutatók és az őket segítő dolgozók fizetése minden kategóriában érje el legalább a visegrádi országok átlagát.

Társadalmi párbeszédet sürgetnek: követelik, hogy a felsőoktatás és a kutatás feltételeit meghatározó minden kérdésben legyen szava az érintettek szakmai és érdekvédelmi szervezeteinek.

A Tanítanék Mozgalom március 15-ére hirdetett demonstrációt, melyhez az Oktatói Hálózat is csatlakozott.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.