Közélet

Az időhúzásra játszó Fidesz okozza az MSZP vesztét

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 02. 26. 11:00

Erdősi Lászlónénak sikerült az, ami az MSZP-s politikusoknak nem. Igaz, az asszonynak volt egy rakás kigyúrt segítője. Leadta népszavazási kérdését, de nem biztos, hogy lesz valami a kezdeményezésből.
Korábban a témában:

Hétfőn az MSZP bejelentette, hogy másnap újra megpróbálják benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést. Hiba volt. Ugyanis kedd reggel másfél tucat, Nagy-Magyarország jelképet viselő kopasz állta el a Nemzeti Választási Iroda bejáratát. Ők azt akarták, Erdősi Lászlóné adja le a kérdését.

A pozícióharc azért alakult ki, mert a Kúria aznap döntött az előző, szintén ebben a témában leadott népszavazási kérdésről. Azt sem az MSZP nyújtotta be. El is kaszálták, így ilyenkor azt vizsgálják csak, aki a leggyorsabb az új kérdés érkeztetésében.

Erdősiné nyert, néhány másodperccel. Az ő kérdése:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?

Vagyis a herceghalmi polgármester felesége egy hatályos törvényről kezdeményez referendumot, és a most is vasárnaponként zárva tartó boltokkal együtt erősítené meg ezt az intézményt. Az egésznek az az értelme, hogy ne a szocialisták nyújtsanak be kérdést.

A vasárnapi boltzár ma nagyjából az egyetlen olyan intézkedése a Fidesznek, ami képes kiváltani akkora népharagot, hogy egy érvényes és eredményes népszavazás elsöpörné, vagy legalább megingatná.

Erdősiné kérdését ugyan a választási bizottság és a Kúria is elkaszálhatja (vagy akár maga a benyújtó is visszavonhatja), de ez hetekbe, akár hónapokba is telhet. Az MSZP akkor próbálkozhat majd újra, de persze senki nem garantálja, hogy ő lesz a gyorsabb.

A Fidesz nyilvánvalóan időhúzásra játszik, ez okozza folyamatosan a szocialisták vesztét.

Akik egyébként legutóbb az alábbi kérdést nyújtották volna be:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Nyakó egyébként korábban arról beszélt, hogy írásbeli panasszal élt az NVI irodavezetőjénél, és megtámadta az eljárást.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.