Közélet

Az időhúzásra játszó Fidesz okozza az MSZP vesztét

Erdősi Lászlónénak sikerült az, ami az MSZP-s politikusoknak nem. Igaz, az asszonynak volt egy rakás kigyúrt segítője. Leadta népszavazási kérdését, de nem biztos, hogy lesz valami a kezdeményezésből.

Hétfőn az MSZP bejelentette, hogy másnap újra megpróbálják benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést. Hiba volt. Ugyanis kedd reggel másfél tucat, Nagy-Magyarország jelképet viselő kopasz állta el a Nemzeti Választási Iroda bejáratát. Ők azt akarták, Erdősi Lászlóné adja le a kérdését.

A pozícióharc azért alakult ki, mert a Kúria aznap döntött az előző, szintén ebben a témában leadott népszavazási kérdésről. Azt sem az MSZP nyújtotta be. El is kaszálták, így ilyenkor azt vizsgálják csak, aki a leggyorsabb az új kérdés érkeztetésében.

Erdősiné nyert, néhány másodperccel. Az ő kérdése:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?

Vagyis a herceghalmi polgármester felesége egy hatályos törvényről kezdeményez referendumot, és a most is vasárnaponként zárva tartó boltokkal együtt erősítené meg ezt az intézményt. Az egésznek az az értelme, hogy ne a szocialisták nyújtsanak be kérdést.

A vasárnapi boltzár ma nagyjából az egyetlen olyan intézkedése a Fidesznek, ami képes kiváltani akkora népharagot, hogy egy érvényes és eredményes népszavazás elsöpörné, vagy legalább megingatná.

Erdősiné kérdését ugyan a választási bizottság és a Kúria is elkaszálhatja (vagy akár maga a benyújtó is visszavonhatja), de ez hetekbe, akár hónapokba is telhet. Az MSZP akkor próbálkozhat majd újra, de persze senki nem garantálja, hogy ő lesz a gyorsabb.

A Fidesz nyilvánvalóan időhúzásra játszik, ez okozza folyamatosan a szocialisták vesztét.

Akik egyébként legutóbb az alábbi kérdést nyújtották volna be:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Nyakó egyébként korábban arról beszélt, hogy írásbeli panasszal élt az NVI irodavezetőjénél, és megtámadta az eljárást.

Olvasói sztorik