Belföld

Vasárnapi pihenőnap: az MSZP kedden újabb kört fut a népszavazásról

Vasárnapi zárva tartás (Array)
Vasárnapi zárva tartás (Array)

Az MSZP kedden újra megpróbálja benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdését – jelentette be hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a párt alelnöke. Lukács Zoltán emlékeztetett, hogy a Kúria kedden dönt arról, átengedi-e az előtte fekvő, a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést. A politikus úgy fogalmazott, hogy a kérdés, amelynek benyújtásával legutóbb megelőzték az MSZP-t, nem a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szól, “teljesen értelmetlen” és csak “azért lett feltéve, hogy időt lehessen húzni” vele. Az alelnök kijelentette:  meglepődnének, ha a Kúria átengedné azt, mert az egyrészről hibás, másrészről pedig nem felel meg a törvényi előírásoknak. Ha a kérdést megsemmisítik, akkor újra megnyílik a lehetőség arra, hogy a Nemzeti Választási Irodához lehessen fordulni, amire az MSZP készen áll – mondta.

Lukács Zoltán úgy fogalmazott, tanultak az elmúlt időszakból, kedden többen lesznek, kamerákkal, fényképezőgépekkel és “megfigyelőkkel” mennek a Nemzeti Választási Irodához. Azt üzente:

meg lehet próbálni természetesen megint ellehetetleníteni a népszavazási intézményt, de biztosak lehetnek abban, hogy mi is ott leszünk és egészen pontosan dokumentálni fogjuk, hogy mi történik.

Az alelnök szerint addig nem adják fel, amíg az emberek nem mondhatnak véleményt az ügyről. Kiemelte, hogy a zárva tartásról szóló jogszabálynak a mai napig 68-70 százalékos az elutasítottsága. Lukács arról is beszélt, tudják, hogy “megint készülnek arra, hogy ellehetetlenítsék ezt a lehetőséget”, mert “láttuk, hogy mire képes” a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság.

A kockás ingben érkező politikus azt is bejelentette, hogy pártjuk egyetért az oktatási dolgozók követeléseivel. Az eseményt követően nem sokkal a szocialista frakció közel másfél tucat tagja kockás ingben állt ki a Parlament főlépcsőjére, a sajtó kamerái elé.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik