Közélet

Nyolc ügy, amiben Orbánt hidegen hagyta az emberek véleménye

Most, hogy kikopóban van a közbeszédből a menekültválság, ismét megkérdezik az embereket. Nem volt ez mindig így. Nagy olvasószavazás a 24.hu-n!

Nincs ma ember az országban, aki ne tudná: népszavazni fogunk a menekültkvótáról, amiről mindent megtudhat itt. A miniszterelnök nem arról híres, hogy sajtótájékoztatókat hívna össze, ezért is övezte kivételes figyelem szerdai megszólalását.

Természetesen mindenki arra gondolt, hogy a keddi, a Nemzeti Választási Irodánál történt szégyenletes események kapcsán szól a tömegekhez Orbán Viktor, ám olyan témát választott, amely szelet ad a kormány vitorjájába – szemben a Kubatov-féle kopaszok vállalhatatlan felvonultatásával. A 24.hu korábban több elemzőt is megkérdezett a terrorvészehelyzet kapcsán belengetett nemzeti konzultációval kapcsolatban annak politikai és kommunikációs mozgatórugóiról, válaszaikból pedig egyértelműen kiderült, hogy egy alaposan végiggondolt kommunikációs blöffről van szó, amelyet mindössze egyetlen megfontolás indokolhat:

a népszerűség- és szavazatmaximálás. A menekültválság az aranytojást tojó tyúk, amelynek a közbeszédben tartása alapvető érdek a Fidesz számára.És íme: egy nappal az NVI-s események után,a Habony-féle ingyen esküvő és képkölcsönzés hullámán, a kockásingesek tiltakozása közepette a miniszerelnök bejelenti: a migránsok elosztásáról kell véleményt mondanunk.

Szép dolog a demokrácia, a Fidesz is sokat köszönhet neki, például azt, hogy kénye-kedve szerint dobhat ki milliárdokat konzultációkra vagy most épp népszavazásra. Mert megvan a felhatalmazása.

Nem volt mindig ennyire fontos az emberek véleménye és a demokrácia eszméje. Összeszedtünk néhány esetet, amikor indokolt lett volna megkérdezni a szavazópolgárok véleményét. Vagy ha nem, akkor most sem az. 

Szavazzon nálunk, ez nem kerül milliárdokba!

Trafiktörvény

A sok bosszúság mellett egy új szót, a trafikmutyit köszönhetünk a kormány keze alól kikerült 2012-es trafiktörvénynek. Ugye még emlékszik? A koncessziós jogok jelentős része került Fidesz-közeli vállalkozókhoz, családtagokhoz, meglehetősen homályos pályáztatási rendszerben. A cigaretta és tartozékai kikerültek az élelmiszerboltokból, lassan pedig már az elektromos cigarettát és alkatrészeit is csak a nemzeti dohányboltokban vásárolhatjuk meg. Polt Péter legfőbb ügyész januárban azt mondta: márciusban lezárhatják a trafikmutyi ügyében indult nyomozást.

Önt erről nem kérdezték meg, mi most megtesszük.

trafik (trafik)
Fotó: Kummer János

Paks II. – Még az unokája is fizetni fogja!

Energiaipari, környezetvédelmi, gazdasági és diplomáciai kritikák is érték a Paks II.-projektet. A 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi szerződés alapján az orosz fél legfeljebb 10 milliárd euró (igen, milliárd!) hitelt biztosít 21 éves futamidőre átlag 4,5 százalékos kamatra a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartására. A blokkot orosz hitelből az oroszok építik, bár a 444.hu cikke szerint 500 milliárd forintért amerikai turbina kerül a reaktorba.

Az nem kérdés, hogy óriási jelentőségű döntésről van szó, amelynek részleteit – mivel titkosították őket – meg sem ismerhetjük. Szeretett volna beleszólni egy évtizedekre szóló hitelfelvételbe és az atomenergia pörgetésébe?

Vasárnapi zárva tartás

Ugye Önnek is feltűnt, hogy a hét utolsó napján kissé mintha nehezebb lenne beszerezni a tejfölt a rakott krumpli tetejére? Dal is született a nehézségekről és tulajdonképpen emiatt állt a bál kedden a Nemzeti Választási Iroda épületében, ahol az MSZP akarta leadni népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. Kopasz, erőstestalkatú, kisportolt fiatalemberek állták útjukat, így a herceghalmi polgármester felesége, Erdösi Lászlóné 4 másodperccel megelőzte a szocialista Nyakó István az érkeztető gépnél. Jó néven vette volna, ha megkérdezik arról, mikor költheti el pénzét?

Olimpia – álomnak gyönyörű, befektetésnek is?

A Kúria lemeszelte: egyelőre úgy tűnik, nem lesz népszavazás a 2024-re álmodott budapesti olimpiáról. Amúgy is elegánsabb lett volna egyrészt a kormány részéről érdeklődni, másrészt azelőtt megkérdezni az embereket, hogy először 480, majd újabb 240 millió forintot fizettek ki csak az olimpiával kapcsolatos tanulmányokra.

Lehet azon vitatkozni, hogy megéri-e olimpiát rendezni, de nem kellett volna esetleg megszondázni az adófizetők véleményét is?

Állami földek dobra verése

Tavaly év végén kezdődtek a licitek az állami földekre. A vs.hu végigpásztázta a nyertesek teljes névsorát: a legtöbben valóban mezőgazdászok, illetve állattartók, akik csak saját tulajdon megszerzésével érezték biztonságban területeiket. A hosszú bérleti szerződésekkel terhelt földek megvásárlása ugyanis nem a legjobb üzlet.

Azonban sok politikus, illetve családtagjaik is szívesen vásároltak földet. Ilyen például Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, akinek családja több, mint 750 millió forintért szerzett földeket Csongrád megyében. Vagy L. Simon László immáron földbirtokos felesége, akiről a 24.hu írta meg elsőként, hogy korábbi nagyértékű földvásárlásai után 225 millió forintért vásárolt meg egy 197 hektáros területet. Mészáros Lőrincről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig azt mondta, hogy a felcsúti polgármester nem nagygazdálkodó. Pedig ő és családja 1400 hektár földet kaparintott meg az árveréseken.

Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Array)
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor Fotó: MTI

Kis érdekesség, hogy Lázár János 2015 októberében meglepő érvvel állt elő az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén az állami földek eladásával kapcsolatban:

Nem hiszem, hogy bármelyikünk is azt akarja, hogy ezen a pár százezer hektáron elkezdjünk gazdálkodni, és amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor a fideszes menedzsment lopja szét

fejtegette a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Liget-projekt

Ha konzultáció és népszavazás nem is volt a kérdésben,  az Ipsos közvéleménykutató bizony feltette a nagy kérdést a budapestieknek: szeretnék-e ha milliárdokért átépítenék a Városligetet új múzeumokat létrehozva ott? A megkérdezettek 75 százaléka egyetértett azzal, hogy a Városligetben ne létesítsenek új építményeket, kizárólag a meglévő leromlott zöldfelületeket, játszótereket, sportterületeket, sétányokat újítsák fel.

Hit- és erkölcstan, mindennapos testnevelés, egésznapos iskola, Kello

A kockásinges demonstráció egyik kulcseleme a tanulók és tanárok leterheltsége a Klik számtalan hibája mellett. A mindennapos testnevelés mellett hit és erkölcstan órákon kell résztvenniük a tanulóknak, akik csak külön engedéllyel hagyhatják el az iskola falait délután 4 óra előtt. 2013-ban hozták létre a Könyvtárellátó Nonprofit Zrt.-t, a Kello-t, amelynek feladata a tankönyvkiadás és tankönyvellátás. A tankönyvpiac államosítását több kudarc is kísérte, a Kello mindössze egy év alatt veszteséges lett.

Az oktatás egy elég fontos terület, a kockásingesek is épp véleményt mondanak az elért eredményekről, mi most arra kérjük, szavazzon!

Minisztériumok és miniszterelnök a Várban

2014 nyarán derült ki, hogy Orbán Viktor a Miniszterelnökség a Várba költözik, idén január első hetében pedig már arról szóltak a hírek, hogy legkésőbb a jövő év végéig a budai Várnegyedbe költözik a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium. Csak a beruházás előkészítési feladataira 180 millió forintot biztosított a kormány az idei költségvetésből. Ekkor derült ki az is, hogy az újsütetű tárca, a Miniszterelnöki Kabinetiroda is a Várba kerülhet. Ön szerint prioritást élvez a minisztériumok költöztetése?

És jöjjön utolsó, nagy szavazásunk. Ha eddig eljutott, ezt már tényleg ne hagyja ki!

Eszébe jutottak további nagy volumenű kérdések, hozzáfűzni valója van? Mondja el kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik