Közélet

Orbán oroszlánból kisegér lett – az Együtt a mesés átváltozás árát követeli

Az Együtt levonatná a Fidesz és a KDNP költségvetési támogatásából a plakátkampányok és konzultációk árát.

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja az EU-csúcson történteket értékelte. Szerinte Orbán Viktor oroszlánként utazott ki Brüsszelbe, majd kisegérként tért haza.

A menekültügyben valójában képmutató, hazug, belpolitikai célokat szolgáló színjáték zajlik, aminek egyetlen rendeltetése, hogy a magyar nyilvánosság ne a súlyos kormányzati kudarcokkal foglalkozzon.

Az uniós csúcson a magyar miniszterelnök iskolapéldáját adta a felelőtlen politizálásnak. A kétnapos fórumon egyhangú döntés született két, Magyarországot különösen érintő kérdésről: a nagy-britanniai munkavállalás feltételeiről és a migráció kérdéséről. Egyhangú volt, mert Orbán Viktor is megszavazta, hogy a többek között a politikája miatt az országot elhagyó és az Egyesült Királyságban új életet kezdő magyarok életkörülményei romlani fognak.

Orbán pontosan tudta, hogy kik ellen szövetkezett a brit miniszterelnökkel. Mindenki emlékszik ugyanis a választójogi törvény külföldön élőkkel szemben súlyosan hátrányos, szégyenletes módosítására, amelynek egyetlen célja az volt, hogy ezeknek a választópolgároknak jelentősen megnehezítsék a választásokon való részvételt. Ebben az értelemben következetes volt a kormányfő: belenyugodott, hogy nekik – mindenkinek, aki külföldre készül – mostantól nehezebb lesz.

Hajdú Nóra szerint súlyos vereséget szenvedett Orbán menekültügyben is. A kormányfő egyetértett ugyanis azzal, hogy teljes körűen végre kell hajtani az unión belüli áthelyezési folyamatot. Ezzel nemcsak a magyar miniszterelnök vallott kudarcot, hanem az általa manipulált visegrádi országcsoport is, akiknek a csúcsra indulva mindennek a megakadályozása volt az egyik legfontosabb célkitűzésük.

Az Együtt elnökségi tagja emlékeztet arra az elképesztő harci zajra is, amellyel Orbán nemzeti konzultációt és aláírásgyűjtést hirdetett a betelepítési kvóták ellenében és szerzett hozzá állítólag másfél-kétmillió aláírást, a fideszes vezetésű önkormányzatokat pedig arra kényszerítette, hogy határozatokkal tiltakozzanak az unió – egyébként jogszerű döntési folyamatban elhatározott – kvótái ellen. Ezek után “Orbán maga is egyetértett a kényszerbetelepítéssel (sic!)!”

A menekültügyben valójában képmutató, hazug, belpolitikai célokat szolgáló színjáték zajlik, aminek egyetlen rendeltetése, hogy a magyar nyilvánosság ne a súlyos kormányzati kudarcokkal foglalkozzon. Most pedig izzadságszagú kommunikációs bukfencekkel az próbálják elhitetni a társadalommal, hogy diadalt arattak az uniós csúcson. A valóság ezzel szemben az, hogy mindkét napirenden lévő kérdésben Orbán működésének teljes kudarc volt az eredménye.

Együtt: a Fidesz és a KDNP fizesse vissza, amit ellopott!

Az ellenzéki párt szerint az uszító plakátkampányok, hazug nemzeti konzultációk nem a magyar polgárok, hanem a kormánypártok érdekeit szolgálták, ezért a pénzt a költségvetési támogatásból vissza kell fizetnie a Fidesznek és a KDNP-nek.

Orbán Viktor egy évig hazudozott a kvótáról, lázított, hergelt és uszított ellene, majd igent mondott rá. Orbán Viktor ezzel bebizonyította, hogy szavai semmit sem érnek.

Az Együtt szerint a helyzetet úgy kell megoldani, hogy a többségi társadalomnak nagyobb biztonságot kell teremteni, a menedékkérőkkel emberségesen kell bánni. Az önkéntes kvóta része a megfelelő megoldásnak, mind a többségi társadalom, mind a menedékkérők számára – írták.

Eddig a magyar polgárok adóforintjaiból fizették a plakátokat, nemzeti konzultációkat, ezért az Együtt követeli, hogy a Fidesz és a KDNP 2016-os költségvetési támogatása terhére írja jóvá ezeket az összegeket a központi költségvetés, így az adófizetők számára!

Fizessék vissza, amit elloptak!

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a záródokumentum visszautalásait az ellenzéki pártok megpróbálják félreértelmezni, mert az EU döntéshozatalát nem ismerik. Azt mondta, az ellenzék tudatosan félremagyarázza az uniós csúcson Orbán Viktor által elfogadott és aláírt határozatot. Ebben az áll, hogy a korábban meghozott betelepítési kvótákról hozott európai döntéseket végre kell hajtani, de ez szerinte a tavaly döntésre vonatkozik: tehát Magyarország álláspontja változatlan, szó sem lehet betelepítési kvótáról,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik