Pósán László (Array)
Közélet

A fideszes képviselő szerint feszültséget szítanak az egyetemi oktatók

24.hu
24.hu

2016. 01. 15. 20:07

Az Oktatói Hálózat azt kifogásolja, hogy az ösztöndíjasok is többet keresnek majd náluk.

„Úgy tűnik, különböző nyílt levelekkel és aláírásgyűjtésekkel belső feszültséget és elégedetlenséget, belső megosztottságot kívánnak gerjeszteni néhány intézményben” – ezt mondta Pósán László fideszes országgyűlési képviselő arra, hogy az Oktatói Hálózat petíciót fogalmazott meg, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az ösztöndíjasok többet keresnek majd, mint tanáraik. Szeptembertől ugyanis a jelenlegi 102 ezer forint helyett a doktoranduszok az első két évben 140 ezer, a következő két évben 180 ezer forintot kapnak havonta, míg az adjunktusok jelenleg nettó 147, a tanársegédek 122 ezer forintot kapnak kézhez, ami – három évre elhúzva – 30-40 ezer forinttal emelkedhet.

Pósán szerint az Oktatói Hálózat tagjai összekeverik a dolgokat: szerinte ugyanis míg a doktoranduszok ösztöndíjat kapnak, a tanárok munkaviszonyban vannak, aminek társadalombiztosítási vetülete van, és nyugdíjjogosultságot is jelent. Azt is mondta, hogy a béremelés a garantált illetményalapokat jelenti, a szakmai előmenetellel nő a fizetés, és az intézmények szuverén joga, hogy egyéb juttatásokkal magasabb jövedelmeket biztosítsanak dolgozóiknak. (Dehir.hu)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. április 9.
Rendőrök és tiltakozók a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2017. április 9-én. Az Oktatási szabadságot csoport Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! címmel meghirdetett demonstrációja után többen a Parlament előtt maradtak. A demonstráción a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény április 4-i módosítása ellen tiltakoztak, amely szerintük ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését. Ezért arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az elfogadott törvényt.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.