Közélet

Magyar csoda – eltűnik a magyar szegények fele

Ferge Zsuzsa (Ferge Zsuzsa)
Ferge Zsuzsa (Ferge Zsuzsa)
Mint a mesében. Varázsütésre eltűnnek és úgy, hogy meg sem gazdagodnak.

Akár meg is feleződhet a létminimum alatt élők száma jövőre Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új modellje alapján. A Világgazdaság számításai szerint az eddigi 3,6-3,8 millióról legalább 1,2 millióval, de akár 2 millió fővel is csökkenhet számuk, pusztán az új számítás miatt, amely – a hivatal szerint – jobban tükrözi, valójában hány ember szegény. (Korábban ezt az ellenzék trükközésnek minősítette – a szerk.

A KSH nem győzte magyarázni, hogy a létminimum nem azonos a szegénységgel, hanem az a küszöb, amely alatt különböző hiányokat szenvednek el az emberek.

Ezt mondta Ferge Zsuzsa szociológus a lapnak, amelynek információi szerint a létminimum alatt élők 36-38 százalékos aránya összhangban van azok számával, akik anyagi nélkülözésben élnek. A kilenc alapvető anyagi javak közül háromhoz az emberek 35 százaléka nem jut hozzá. Ők azok, akik nem tudnak fedezni egy váratlan kiadást, nem mehetnek el évente nyaralni, esetleg hiteltörlesztési gondjuk van, vagy kétnaponta nincs hús az asztalukon.

Minek ennyit enni?

A KSH szerint azonban ők nem élnek a létminimum alatt. Az egy sokkal szűkebb réteg. A hivatal még nem döntötte el, hogy az amerikai módszert veszi-e át az új számításhoz, vagy az eddigit módosítja úgy, hogy 1800-ra csökkenti a napi minimális kalóriabevitel-szükségletet. (Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ennél jóval több kalóriát tart szükségesnek.)

A megszüntetett számítás szerint tavaly a létminimum 87 300 forint volt egy felnőttnek. Az amerikai modellel ez már csak 76 ezer forint és az eddigi modell módosítása is több ezer forinttal lejjebb viszi a létminimum határát. Egy tipikus (kétszülős, kétgyermekes) háztartásban a 253 ezer forint helyett 160-180 ezer lenne a létminimum. Ferge Zsuzsa úgy látja, hogy egy négytagú család szerény megélhetéséhez is 250-300 ezer forint kell, minimálisan.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik