Közélet

Lázár: Brüsszel megtámadta Magyarországot

  • Bakizott Lázár János
  • Kovács kormányszóvivőnek kellett korrigálnia
  • Jöhet még határzár
  • De ha nem lesz már válsághelyzet, bonthatják a kerítést

Nem lesz vizitdíj

Nem lesz vizitdíj, kérdésre válaszolt a miniszter. Szerinte a jelenlegi kormánynak nincs szégyellnivalója az egészségüggyel kapcsolatban.

Meddig marad a válsághelyzet? És a kerítés?

Eredetileg a határidő március 15-e.

A kerítés akkor állhat, ha válsághelyzet is van. Ha nem lesz válsághelyzet, elkezdik bontani a kerítést.

Martonfán és Sormáson pedig nem lesz menekülttábor.

Fiala kérdez

Fiala János csuklóból letegezi Lázárt és viszont, több kérdést is feltesz, a miniszter válaszol. Tartja, hogy kudarcos a romák felzárkóztatása, ahogy Németországban is döcög a törökök integrálása. „Ez a többség felelőssége is, nem csak a romáké.”

A Mazishisz levelére újfent reagál a tárcavezető, hónapok óta egyeztetések vannak a Mazsihisz és a belügy között arról, hogyan tudja fokozottan védeni a kiemelt létesítményeiket. Ez az elmúlt 25 évben minden terrorfenyegetettség idején így volt

Orbán ötletel

A kormányfő a Modern Városok program keretén belül járja az országot, beszél a városvezetőkkel, nem tett le arról, hogy minisztériumok vidékre költözzenek. “Elég kreatív ötletei vannak” Orbánnak, mondja Lázár.

Az ukránok szerda óta nem kapnak orosz gázt, a miniszter azonban attól nem tart, hogy mi nem kapnánk, tartalékaink is vannak.

Bukhat Merkel?

Erre a kérdésre nem Lázár fog válaszolni Hódmezővásárhelyről, Merkel a barátunk, az a cél, hogy Németországban a CDU kormányozzon. Az azonban igaz, hogy a német politikai elit elveszítette a realitásérzékét.

Készen állnak az újabb határzárra

Ha Németország, Szlovénia vagy akár Ausztria lezárja határait, akkor fennáll a veszélye, hogy az embercsempészek módosítják az útvonalakat.

Ha határzár, akkor első helyen a lehetőségek között a magyar-román határszakasz áll, „ezért készen állunk a biztonsági határzár felemelésére, de erre csak akkor van szükség, ha a németek, vagy az osztrákok lezárják a határt.”

A kormány arra is felkészült, hogy ha a menekültek Ukrajna felől érkeznének.

A NAV átalakítása pedig jól áll, ennyit tudunk. A szervezeti változások decemberben, az adóügyiek jövőre kezdődnek.

Fekete hátizsák = professzionális szervezés

Egészen döbbenetes párhuzam Lázártól. Szerinte a menekültek vándorlása profi, megszervezett embercsempész akció, mert azonos korú férfiak érkeztek, “azonos színű, fekete hátizsákkal.”

A NATO kötelez bennünket

Nincs külön magyar álláspont a lelőtt orosz vadászgép ügyében, Magyarország a NATO és az EU tagja, így alkalmazkodunk. A kormány a Mazsihisz levelét pedig meg fogja tárgyalni.

A Miniszterelnökség minisztériumát építjük

Ő is költözik a Várban, mindenki költözik, mindenkinek van hely. Farkas Flórián ORÖ-vezetőnek is üzen, neki is be kell tartania a játékszabályokat. „Akik eljátsszák a közbizalmat, azokkal szemben nem az a legsúlyosabb vád, hogy magukat lejáratják, hanem a magyarországi roma közösségnek okozzák a legnagyobb kárt.”

Biztos és stabil bukás

A Kúria szerdai döntéséről Lázár elmondta, hangos zeneszó mellett biztos és stabil bukás várt rájuk, átadják a Századvég-tanulmányokat, harmincezer oldalt.

A nemzeti emlékezet jegyében Lázár javaslatot tett a kormánynak, újítsák fel a korábbi miniszterelnökök sírját, de a háborús bűnösök sírhelyét nem keresik fel, nem lesz felújítás. Erről bővebben itt olvashat.

Dübörög a közigazgatási rezsicsökkentés

Lázár legújabb feladata ez, dübörög már egy ideje, bejelentette, az építésügy és az adórendszer átalakítása van most soron. Az EU-s pénzekről: decemberben 1800 milliárd forintnyi uniós pénznek kell felhívás formájában megjelennie. Jövőre pedig már 2000 milliárd forintot kell beletenni a gazdaságba, a kormány nagyjából 1300 milliárdnyi projektről döntött.

Brüsszel megtámadta Magyarországot

A paksi bővítésről Lázár elmondta, reméli, Brüsszel nem bosszút akar állni Magyarországon, amiért kerítést húzott a határra.

Paks ezzel együtt köszöni szépen, jól van és megy előre.

Aki Paks ellen kampányol, az az olcsó energia ellen és a rezsicsökkentés ellen kampányol. Ha Paksot bezáratja az EU, akkor a magyar emberek lemondhatnak az olcsó energiáról, mondja. Az atomerőművet azonban szeretnék tartósan állami tulajdonban tudni. Az EU-val pedig mindenben együttműködnek.

Duplázzák a keretet

A földárverésekkel kapcsolatban Lázár bejelenti, megduplázzák a gazdáknak járó hitelkeretet, mert messze a várt felett van az érdeklődés. Ez első 150 milliárdos hitelkeret kimerült, a miniszter ezért kért az MNB-elnök Matolcsytól még egyszer ennyit. Érdemi kockázatot Lázár szerint nem jelent a külföldiek földhöz jutása. Eddig mintegy 18 ezer hektár állami földet értékesítettek.

A miniszter szólt a mezőhegyesi ménesbirtokról is, amellyel kapcsolatban a kormány sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy – mint fogalmazott – az ellenzéki pártok félrevezették és megzsarolták az ott dolgozókat. Hangsúlyozta: a kormány nem akar konfliktust a mezőhegyesi önkormányzattal. A kabinet mind a 400 dolgozó munkaviszonyáról gondoskodni fog az újjáalapított mezőhegyesi mintagazdaságban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. november 26-án. Balra Kovács Zoltán kormányszóvivő. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. november 26-án. Balra Kovács Zoltán kormányszóvivő.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Történelemrajongó fiatalok és TEK

Lázár: a TEK jól teszi, ha figyel, nem hibáztak, utal erre az akcióra a miniszter. Azt kéri, hogy az akciók értékelését ne a média végezze el, ne is a politikusok, azt bízzuk szakemberekre.

Meggyőződésem szerint a hat férfi érdemi fenyegetést jelentett.

A határzár pedig kiválóan működik, teszi hozzá, nincs húsz ember, aki az elmúlt héten megpróbált volna átlépni ezen a szakaszon.

Magas a támogatottság

Az illegális bevándorlók nem integrálhatók, egészen erős mondat ez ma Lázártól. Azt mondja, ha a cigányság integrálással is küzdünk, hogyan tudnánk a menekülteket integrálni.

Az aláírásgyűjtés is nagyon megy a kormánynak, a kötelező betelepítés elleni íveket már 900 ezren írták alá. A magyar javaslat egyszerű: a schengeni és a dublini rendszer újragondolása, és a szír helyzet rendezése.

Terrorveszély

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint növekszik a terrorveszély Európában, erről tájékoztatták őt.

Hazánkban hármas fokozatú a terrorveszély.

Köszönti azokat is, akik a sors és a házelnök döntése miatt a termen kívül maradtak, ezzel üzent Lázár az RTL Klubnak.

Nem kétséges, hogy Európát megtámadták”, utal a párizsi terrortámadásra, amire csak az összefogás lehet a válasz, ugyanakkor korlátozni is kell a bevándorlást.

Bakizott Lázár

Írásunkban korábban helytelenül írtuk Lázár János szavai alapján, hogy Magyarországon kettes fokozatú a terrorveszély, Kovács Zoltán kormányszóvivő később korrigált, nem kettes fokozat, nem emeltek a korábbi fokozaton, a harmadik van érvényben.

Lázár János elmondta: a vasárnapi brüsszeli EU-Törökország-csúcstalálkozón – amelyen részt vesz Orbán Viktor kormányfő is – a magyar kabinet azt az álláspontot képviseli majd, hogy Magyarország kész intenzíven közreműködni Európa megvédésében “ebben a háborús helyzetben”.

Az illegális bevándorlás hullámait Európán kívül kell kezelni – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve: a magyar kormány ellenzi azt a tervet, amely szerint újabb egymillió embert hívnának be Európába.

Még három Kormányinfó van hátra az évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik