Közélet

A Századvég szerint a tömeges bevándorlás a legfontosabb biztonsági kockázat

A korábban érkezettek integrációja kudarcot vallott – véli a kormányközeli elemző intézet.

A kormányközeli Századvég és a Mathias Corvinus Collegium által létrehozott Migrációkutató Intézet hétfői gyorselemzésében arról ír, hogy a péntek esti merénylet rámutatott arra, hogy még „Európa egyik legerősebb nemzetbiztonsági szakszolgálata sem tudta megvédeni polgárait egy ilyen nagyméretű terrorista merénylettől”. Az elemzés szerint Európának „minden eddiginél komolyabban kell számolnia az integrációs sikertelenségek, valamint a tömeges és kontrollálatlan migráció okozta biztonságpolitikai kockázatokkal”.

A Migrációkutató Intézet szerint az európai dzsihádista szerveződéseknek alapvetően két főszereplője van: az outsiderek, vagyis kívülről érkezők, és az insiderek, akik az adott országban nevelkedett bevándorlók leszármazottai, valamint az áttérők. Utóbbiak közt vannak a helyzetükkel elégedetlen, radikalizálódó, gyakran munkanélküli fiatalok, vegetáló kisvállalkozók, bűnözők. Úgy vélik, mindkét csoporttal szemben különböző eszköztárral, de összehangoltan kell fellépni.

„A muszlim országokból történő tömeges bevándorlást mint a legfontosabb biztonsági kockázatot meg kell állítani és meg kell szüntetni, a már megérkezett menedékkérők valódi nemzetbiztonsági átvilágításának feltételeit akár az érintettek jogainak korlátozásával is meg kell teremteni, valamint a kitoloncolásokat fel kell gyorsítani” – írja a kormányközeli intézet. „Egyértelműen ki kell mondani, hogy a korábban érkezettek integrációja kudarcot vallott, ezért a további bevándorlás nem lehet az európai gazdasági szükségletek által diktált helyes megoldás. Ehelyett a már itt lévő, többedik generációs bevándorlók általi biztonságpolitikai kockázatok csökkentésére kell az eddigieknél jóval komolyabb erőforrásokat allokálni” – zárul a gyorselemzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik