Közélet

Titokban hozzányúltak a paksi titkosításhoz?

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 01. 16:47

Enyhített a kormány a titoktartáson Paks 2 ügyében, ráadásul azon a ponton, ahol nem lett volna indokolt. Jávor Benedek EP-képviselő azonnal kíváncsi lett.

A politikus ezért nyílt levelet írt Lázár Jánoshoz, ugyanis az iratbetekintései során kiderült, a kormány lerövidítette a Paks 2-es beruházás megvalósítási szerződései közül az egyik titkosításának határidejét.

A tervezéssel, építéssel kapcsolatos EPC-szerződés titkosítási határidejét 2044-ről 2025-ig csökkentette le, “minősítése július 21-i hatállyal Titkos-ról Korlátozott terjesztésű-re enyhült.”

Jávor Benedek most arra kíváncsi, hogy a kormány egyeztetett-e a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal (NAIH) a titkosítás módosításáról?

Ha igen, megkeresése mely szerződésekre terjedt ki, és milyen javaslattal élt a Hatóság a minősítéseket illetően? Milyen szakmai indokokat említett a Hatóság, amelyek alátámasztották a minősítések felülvizsgálatát? Amennyiben a NAIH nem fordult megkereséssel a Miniszterelnökséghez, milyen egyéb fejlemény indokolta az EPC-szerződés minősítésének felülvizsgálatát és enyhítését?

Az európai képviselő nem érti a lerövidítés okát, mert az EPC-szerződésben épp a legérzékenyebb adatok szerepelnek, amelyeket leginkább illetne a védelem.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.