Közélet

Vagy a Miniszterelnökség, vagy az Ökotárs nem tud értelmezni jogi szöveget

ökotárs (Array)
ökotárs (Array)
Lázár János minisztériuma szerint az Alkotmánybíróság nekik adott igazat, az Ökotárs szerint pedig nekik. Ez egy végtelen kardcsörtetés marad.

Csütörtökön ujjongó közleményt adott ki a Miniszterelnökség arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) jogszerűen vizsgálta a Norvég Civil Alap pénzeinek elosztásáról döntő Ökotárs Alapítványt, ezt szerintük az Alkotmánybíróság (AB) határozata mondta ki.

Az Ökotárs azonban máshogy értelmezte az AB október 5-i döntését: szerintük az csak “a KEHI eljárása és döntése elleni jogorvoslat lehetőségét, illetve annak hiányát vizsgálta”. Szerintük az AB nem azt mondta ki, hogy jogszerű volt a vizsgálat, hanem hogy annak jogszabályi környezete alkotmányos.

Az AB úgy indokolta döntését, hogy a bíróságnak van lehetősége arra, hogy az Ökotárs elleni perben “ne csak az adóhatósági eljárást, hanem az azt megalapozó KEHI döntés jogszerűségét is vizsgálja”, az ügyet tehát visszautalta a közigazgatási bíróságnak.

Ezzel nyitva maradt az Ökotárs szerint a kérdés, jogosult-e a KEHI az ő vizsgálatukra. Közölték, minden jogorvoslati fórumot kihasználnak, hogy megvédjék az álláspontjukat,

azaz hogy a KEHI egy politikailag motivált, ámde jogszerűtlen eljárásban vizsgálta az NCTA működését, épp ezért megállapításai se nem érvényesek, se nem hitelesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik