Belföld

Dörgölőzött kicsit a kormány a civilekhez

Okotars-tuntetes(210x140).jpg (Array)
Okotars-tuntetes(210x140).jpg (Array)

A széttámadott civilek és a kormány viszonya akár normalizálódhat is, ha a mostanihoz hasonló megbeszélések folytatódnak.

Jelenleg nincs kormányzati kezdeményezés a civil szektor jogszabályi környezetének megváltoztatására vagy új szabályozás bevezetésére – közölték civil szervezetek szerdán azután, hogy tárgyaltak Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkárral a Miniszterelnökségen.

Az Ökotárs Alapítvány, az Amnesty International Magyarország, az Autonómia Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és a Társaság a Szabadságjogokért által jegyzett, az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Latorcai Csaba nyolc civil szervezettel – jogvédő egyesületekkel és a Norvég Civil Támogatási Alap lebonyolító alapítványaival – találkozott.

 Nem mindig volt baráti a viszony

A civilek közleményükben azt írták: a “civil fórumon” megjelenő szervezetek “már részvételükkel is jelezték: az elmúlt egy-másfél évben őket ért nyilvános támadások ellenére továbbra is nyitottak a jóhiszemű és konstruktív párbeszédre, a javaslattételre”. Megerősítették, hogy a civil szektor jogszabályi környezetének megváltoztatására nincs kormányzati kezdeményezés. Úgy látják, a jelenleg hatályos jogszabályi előírások kellő garanciákat adnak arra, hogy a szervezetek működése átlátható és elszámoltatható legyen.

Az egyeztetésen szóba került még a civil szervezetek állami támogatása is, beleértve a hozzáférést az EU regionális politikájához kapcsolódó Strukturális Alapokhoz, továbbá az, hogy fontos a civilek részvétele az európai uniós alapból biztosított támogatási programok kidolgozásában és nyomon követésében.

A szervezetek továbbra is várják, hogy megismerhető, világosan tervezett és nyilvános legyen a kormány civil szektorral kapcsolatos stratégiája – olvasható a közleményben. A civilek szerint a megbeszélés a folytatás kölcsönös ígéretével zárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik