Közélet

Miniszterelnökség: az Ab szerint is jogszerű volt a Kehi ellenőrzése a norvég civileknél

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 08. 16:31

Az Alkotmánybíróság (Ab) október 6-án közzétett határozatában megállapította, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jogállását és eljárásrendjét szabályozó jogszabályok összhangban vannak az Alaptörvénnyel, tájékoztatta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-t.

A tájékoztatás szerint az Ab döntésével végleg megdőlt az Ökotárs Alapítvány által vezetett konzorcium azon véleménye, hogy a Kehi jogszerűtlen eljárásban, jogszerűtlenül igényelt iratok alapján alkalmazott szankciót velük szemben.

Immáron tehát az Alaptörvény védelmének legfőbb szerve is egyértelművé tette: a Kehi-re vonatkozó jogszabályok és így a Kehi által e jogszabályok alapján lefolytatott ellenőrzések is megfelelnek az alkotmányos követelményeknek, mutattak rá.

A tájékoztatásban felidézték, hogy a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő és több milliárd forint közpénz sorsáról döntő konzorcium, az Ökotárs Alapítvány és társszervezetei a Kehi 2014-ben lefolytatott ellenőrzése során számos, a vizsgálathoz szükséges dokumentumot nem adtak át a hivatal részére. Emiatt a hivatal az adószámaik felfüggesztését kezdeményezte.

Ezt követően a Norvég Civil Támogatási Alapot működtető civil szervezetek egyike, a Kárpátok Alapítvány – Magyarország által indított perben az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája májusban a Kehi jogállására és eljárásrendjére vonatkozó jogszabályok megsemmisítését kezdeményezte, mert azok megítélése szerinte ellentétesek az Alaptörvénnyel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.