Közélet

Lázár vidéki, az ellenzék meg gyépés

Ezt ragadtuk ki a főpolgármesterrel készült interjúból. Tarlós egyébként be fogja fejezni a nyilvános csörtéket Lázárral, mert nem akarja etetni az ellenzéki sajtót.

Főpolgármesterként azért sem bánná az olimpiát Tarlós István, mert felgyorsulnának az egyébként is elvégzendő beruházások és új infrastrukturális fejlesztések is lennének. A Figyelőnek adott interjúban a főpolgármester azt is hozzátette, hogy még messze nem biztos abban, hogy meg is nyerjük a rendezési jogot.

Tarlós elmondta: amit Orbán Viktor megígért számára, annak háromnegyedét betartotta –megkapta az általános vétójogot, hozzá csoportosították a személyi döntéseket, 340 milliárd forint uniós támogatás érkezett a fővároshoz. A BKV finanszírozásának megoldása még várat magára, de a miniszterelnök szeptember végére ígért megoldást. Tarlós türelemre intett, mondván, a közlekedési vállalat finanszírozása csaknem 26 éve megoldatlan. Hangsúlyozta: a kormány a BKV-éval együtt több mint 250 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a fővárostól, de ezt mind a Demszky-érában halmozták fel.

Lázár Jánossal való vitájáról Tarlós azt mondta: őt is hasonló szintű pozícióba választották meg, mint Lázár Jánost, akivel szemben a város érdekeit kell képviselnie. „János vidéki származású, nem tagadottan igyekszik a vidéket menedzselni” – jelentette ki. „Ha János olyat mond, ami nem konveniál Budapestnek, akkor számolnia kell azzal, hogy nem úgy fogok viselkedni, mint a beosztottjai” – közölte Tarlós, hozzátéve, hogy ettől még értékes embernek tartja Lázárt, de ha a főváros miatt nézetkülönbségeik voltak, annak látványos csattanás keretében adtak hangot. „Valószínű, hogy ezt beszüntetjük, mert úgy látom, hogy az ellenzéki sajtó némi politikai haszonszerzésre próbálja a dolgot felhasználni” – mondta.

Az ellenzékkel való vitákat egy „gyógypedagógiai foglalkozás” színvonalához hasonlította, szerinte az ellenzék viselkedésének az is lehet a következménye, hogy „ha a migránsprobléma következtében úgy alakul, hogy 30 év múlva a mi unokáink lesznek kisebbségben a fővárosban”, lesznek emberek, akik azt mondhatják, hogy „azért kerültem ilyen helyzetbe, mert a nagyapám olyan hülye politikus volt, aki azt hitte, hogy az ellenzék szerepe abból áll, hogy minden körülmények között támadni kell Orbán Viktort”.

Az interjúból az is kiderül, hogy sort kerítenek a 3-as metró alagútfelújítására, a szakaszosan elvégzett munkára 125-130 milliárdot szánnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik