Közélet

Harcosok klubja a kormányban – Orbánnak jól jött a cicaharc?

Még korántsem lefutott Lázár és Rogán meccse.

Hiába derült ki, milyen leosztásban dolgozik együtt Lázár János és Rogán Antal, a Figyelő szerint a jobboldal hátországában sokan úgy vélik: a meccs még korántsem lefutott, hamarosan jön a második menet. Lázár ugyan ki tudta védeni Rogán érkezését, de viszonyuk továbbra is hűvös.

A hetilap névtelen forrásai azt eltérően ítélték meg, hogy Rogán előre- vagy hátralépett-e, Lázár annak mindenesetre biztosan örül, hogy Rogán miniszterként segíti Orbán Viktor munkáját. Így nem kell arra figyelnie, milyen papírokat ír alá Rogánnak, felelősséget sem kell vállalnia a miniszterelnöki kabinetfőnökért. Ez volt a kikötése a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, aki meglebegtette, máskülönben lemond. A Figyelő utánajárt, milyen egyeztetések vezettek el a megállapodásig, ki miben engedett, és Lázár csapata okkal örülhet-e a végeredménynek, vagy van még miért aggódniuk.

A hetilap egyik névtelen forrása beszélt egy belső felmérésről, „amely szerint a jobboldali elkötelezettek körében Lázár népszerűsége állítólag Gyurcsány Ferencével azonos”. Ha ez túlzás is, a Figyelő munkatársai maguk is tapasztalták, hogy a Fidesz politikusainak is inkább negatív róla a véleményük, noha azt még „legnagyobb ellenfelei sem tagadják, hogy a Miniszterelnökségre háruló tennivalók súlya alatt a legtöbb politikus összeroppanna.” Lázárral ellentétben Rogán olyan szövetségesekkel próbál lavírozni, mint Habony, Vajna, Matolcsy, és a Figyelő szerint bármilyen rátermett is egy politikai vezető, ha nincsenek szövetségesei, bármikor bajba kerülhet. Márpedig Lázár bukását sokan látnák szívesen a bukását és Rogán ebből az összevetésből sokkal jobban jön ki.

Orbánnak jól jött a cicaharc?

Ezt már a Népszava írja, amely szerint az elmúlt hetek küzdelmei mögött egyértelműen hatalomtechnikai számítások húzódhattak meg.

Rogán Antal túlságosan kívül érezte magát a kormányzati döntéseken, így a miniszterelnök számára is fontos volt, hogy találjon neki valamilyen területet.

A kormányfőt ráadásul az is zavarta, hogy Lázár túlságosan nagy hatalomra tett szert a Miniszterelnökségen. A lap értesüléseivel ellentétben más források szerint éppen a kormányfő elégelte meg a nyilvánosság előtti csörtét.

A 24.hu kormányzati forrásból úgy értesült, hogy október huszadikára áll föl Rogán apparátusa, és az új miniszter nemcsak Orbán Viktor politikai kabinetfőnöke lesz, hanem ő irányítja a kormány, a Fidesz és a frakció sajtóját is. Rogán már marasztalná Giró-Szászt, de Habony Árpád most sem kap kormányzati- sőt pártstallumot sem.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik