Belföld
Budapest, 2014. december 16.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője (b) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. december 15-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

A végén még kibékül Lázár és Rogán

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2015. 09. 24. 12:10

Mert Orbán úgy akarja. Habonnyal mi lesz? Giró-Szász marad?
Korábban a témában:

A Lázár-Rogán fideszes belháború nyertese Rogán Antal, de Lázár János is életben marad – ez már a múlt héten eldőlt, ám komoly kérdés, hogyan lesz képes együttműködni a minapi orbáni döntéssel egymáshoz préselt két politikus. Az a két ember, akit a párton belül a Fidesz két legjobb kormányzati menedzserének tartanak.

Az előzmény röviden. Jó ideje tudni, hogy Rogán a miniszterelnöki kabinet élére tart, miként azt is tudni, hogy Lázár János – aki a Miniszterelnökséget vezető miniszterként az eredeti terv szerint Rogán főnöke lett volna – hevesen tiltakozott az ötlet ellen. Olyannyira, hogy egy a Figyelőben augusztusban megjelent háttércikkben munkatársa leszögezte: ha Rogán jön, Lázár megy.

Budapest, 2015. szeptember 3.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik az Országházban tartott sajtótájékoztatójára 2015. szeptember 3-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Lázár János
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lázár múlt kedden Orbánnál járt, és ismét jelezte a kormányfőnek: csak „világosan szabályozott rendszerben tud dolgozni”, vagyis sem Rogán, sem Rogán munkatársainak lépéseiért nem vállal felelősséget. Ami, bárhogy csomagolta is Lázár, akár sztaniolos zsarolásként is értelmezhető – és ha úgy is értelmeződik a kormányfői fejben, következménye nem lehet más, mint Lázár kiakolbólítása.

Lázár szerencséjének (és némiképpen a Paks2-től az uniós források lehívásáig vitt munkái miatti nélkülözhetetlenségének) köszönhető, hogy megúszta a kormányfői ideával való részleges szembeszegülést.

Különös struktúra kreálódik: Rogán és csapata beköltözik ugyan a Kossuth térre, viszont maga Rogán nem államtitkár lesz Lázár beosztottjaként, hanem miniszteri rangban, önállóan viszi feladatát.

Kormányzati forrásból úgy értesültünk, hogy október huszadikára áll föl a rogáni apparátus, melynek élén a miniszter egyszerre kíván a miniszterelnök és a pártelnök (ugye mindkettőt Orbán Viktornak hívják) politikai kabinetfőnöke lenni. Az integráció részeként rogáni kézbe kerül a fideszes pártsajtó, a frakciósajtó és a kormánysajtó irányítása is.

A többi innen alegységkérdés, az olvassa tovább cikkünket, akit érdekelnek a személyügyek, az olyanok, hogy mi lesz Habony Árpáddal és Giró-Szász András eddigi kormányzati kommunikációs államtitkárral.

Na, hányan maradtunk?

Giró-Szász Andrásról az járta, mennie kell, Lázár bizalmi embereként nem tart igényt szolgálataira Rogán. Most viszont az a hír, Rogán marasztalja, s az ő döntése, merre vezet az útja.

Többé-kevésbé biztos, hogy Rogán helyettese a korábban kampányokban vitézkedő Dömötör Csaba lesz parlamenti államtitkárként, s tudni, Rogán Gyürk Andrást is csapatában szeretné tudni.

Tényként írjuk le: Habony Árpád most sem kap kormányzati- sőt pártstallumot sem.

Rogán ezzel valószínűleg az olyan konfliktusokat szeretné megelőzni, melyek a korábbi kormányzati kommunikációs mindenható, a már sok éve elhunyt Wermer András idején amortizálták a Fideszt.

Kovács Zoltán államtitkár rajongóinak jó hír, hogy Rogán őt is marasztalja, s cserébe csupán a karcos kovácsi stílus mérsékelt puhítását várja el a menekültügyben amúgy főnökei szerint parádésan teljesítő politikustól.

Budapest, 2015. május 27.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a párt vezérszónoka a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat általános vitájában felszólalásához készül az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. május 27-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Rogán Antal
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szóba került, hogy Tuzson Bence frakció-szóvivőből államtitkárrá emelkedik, de egyelőre nem mozdul az ő páternosztere.

És ami a kamarillapolitika rajongói számára a legfontosabb kérdés: vajon köszön-e majd egymásnak Rogán s Lázár, ha összefutnak a lobbiban? A válasz: igen. Mindkét oldalról úgy tudjuk, a felek nagy levegőt vettek, nyeltek is nagyot, s most, hogy túlestek a bruszton, igyekeznek az orbáni útmutatásnak megfelelően kooperálni.

Az mindenesetre biztos, hogy a nyilvánosság előtt zajlott csörtéjük nem tetszett a miniszterelnöknek, és a közvélemény előtt is aligha szolgálta épülésüket.

Amúgy délután kettőkor kormányzati sajttáj Lázárral és Giró-Szásszal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.