Közélet

Engedelmes katonáját cserélte le Orbán

A kormányfő szerint az egyik legutolsó lépés az nála, hogy lecseréli valamelyik miniszterét. „Népszerűtlen egy miniszter? Vegyük le. Elrontott valamit? Vegyük le. Esetleg én hibáztam? Akkor is a minisztert cseréljük le, hogy ne derüljön ki. Soha nincs vége. Ezért, amikor meg kell oldanom egy feladatot, a személyi kérdéseket mindig a sor legvégére teszem”, idézi Orbán júniusi szavait a Népszabadság.

Hende mégis ment, a határzáron összerúgta a port Orbánnal, ugyanakkor a miniszterelnök ragaszkodó típus, ha a személyi cseréket nézzük. Első miniszterelnöksége idején (1998-2002) 11 miniszterváltás történt, 2010 óta a második és harmadik Orbán-kormányból eddig összesen hat tárcavezető távozott.

De az utóbbi öt évben több csere is tervezett volt, Matolcsy eleve az MNB élére készült, Réthelyi Miklós 2 évet vállalt, Fellegiről is lehetett tudni, hogy visszavágyik az üzleti életbe, Navracsics Tibor 2014 júniusában pedig úgy vállalta a külügyminiszterséget, hogy tudta, Orbán őt jelöli majd az Európai Bizottságba.

Orbán munkatársai szerint a kormányfő a minisztercseréket a gyengeség jelének tekinti, ezért ritkán él vele. Hende évek óta hűségesen szolgálta Orbánt, csak hát az az egy vita. Ugyanakkor Pintér belügyminisztert is felelőssé tehette volna, de Pintér 1998 óta érinthetetlen, az egyetlen pártonkívüli miniszter, akit Orbán még csak nem is kritizált, írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik