Gazdaság

Elfogadták a jövő évi költségvetést

Jövőre a büdzsé hiánya a GDP 2,94 százaléka, 687 milliárd forint lesz.

Az Országgyűlés által csütörtökön elfogadott költségvetési törvény rögzíti azt is: jelenlegi formájában megszűnik a Költségvetési Tanács, helyette új, háromtagú testület jön létre, új jogosítványokkal, titkárság nélkül.

A parlament 257 igen és 119 nem szavazat mellett fogadta el a 2011. évi költségvetésről szóló törvényt. A törvényt 218 fideszes, 37 KDNP-s mellett két független képviselő – Molnár Oszkár, Pősze Lajos – szavazta meg; 58 szocialista, 44 jobbikos, 15 LMP-s és két független – Ivády Gábor és Szili Katalin – voksolt nemmel. A képviselők döntöttek, hogy kérik az államfőtől a törvény sürgős kihirdetését.

A jogszabály kimondja: a 2011. évi költségvetés bevétele 13.151 milliárd forint, kiadása 13.838 milliárd forint, hiánya pedig 687 milliárd forint lesz, ami eredményszemléletben a GDP 2,94 százalékának felel meg.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a költségvetési expozéban elmondta: a büdzsé három alapfeltételezésre épül: jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos inflációval számol és azzal, hogy “nem romlik a külső világ”. A jövő évi költségvetés három fő eszköze a szigorú költségvetései politika, az adóreform és a szerkezeti reformok.

A nemzetgazdasági miniszter a hosszú távon szükséges lépések között említette egymillió új munkahely létrehozását, azon belül “minél előbb minél többet”. Elmondta: az egymillió új munkahely mintegy ezermilliárd forint többletet eredményezne a költségvetésben, ami “rendbe tehetné” a jelenleg 900 milliárdos hiányt mutató állami nyugdíjkasszát.

Matolcsy György elmondta: a mindehhez elengedhetetlen szerkezeti reformokat a kormánynak jövő év kora tavaszán – konzultációkat követően – ismertetnie kell, “ezt várja saját lelkiismeretünk, az egész világ, az Európai Unió”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik